Reclamă
Reclamă

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că 22 de persoane au fost ucise într-un atac cu obuze care a afectat biroul său din Gaza, unde sute de refugiaţi palestinieni trăiesc în corturi.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că, în bombardamentele care au avut loc, 25 de persoane au fost ucise și 50 au fost rănite, acuzând Israelul pentru atac. Ministerul a indicat că bombardamentele israeliene de vineri au „vizat corturile refugiaţilor din zona al-Mawasi”, aflată în jurul bazei CICR.

Martorii au declarat pentru Associated Press (AP) că unele persoane au fost ucise în timp ce încercau să-i ajute pe alții care au intrat în panică după primul bombardament. CICR nu a specificat cine a tras „proiectilele de calibru greu”, dar într-o declarație pe rețelele de socializare a menționat că obuzele „au deteriorat structura biroului CICR”.

Reclamă

Conform relatărilor, 22 de cadavre și 45 de răniți au fost transportați la un spital de campanie al Crucii Roșii de lângă locul bombardamentului, iar alte victime ar putea fi raportate ulterior.

Al-Mawasi a fost desemnată drept „zonă sigură” umanitară de către Israel, iar mii de oameni s-au refugiat în această zonă după atacul Israelului asupra orașului Rafah din sud. Conform lui Ahmed Radwan, purtător de cuvânt al Apărării Civile din Rafah, martorii au declarat că bombardamentele au avut loc în două locații din zona de coastă, plină de corturi improvizate. AP a relatat că locațiile atacurilor par să fie chiar în afara zonei de siguranță desemnate.

Armata israeliană a declarat că evaluarea incidentului este în curs, dar că „nu există indicii că a fost efectuată o lovitură de către IDF” în zona de siguranță, folosind un acronim pentru forțele israeliene. Israelul nu a furnizat detalii suplimentare despre acest episod.

Martorii locali susțin că două tancuri au urcat pe un deal care supraveghea Mawasi și au tras proiectile ce au lovit corturile refugiaților. Incidentul vine la mai puțin de o lună după un alt bombardament israelian care a provocat un incendiu devastator într-o tabără de refugiați din sudul Gazei, generând reacții internaționale critice.

CICR a condamnat atacurile care pun în pericol viața civililor și a personalului organizației, subliniind că locațiile structurilor umanitare sunt cunoscute de părțile implicate în conflict și marcate clar cu emblema Crucii Roșii. Organizația a cerut tuturor părților să respecte dreptul internațional și să protejeze civilii.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au raportat că cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza de vineri.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro