Reclamă
Reclamă

O navă comercială a fost avariată, iar echipajul acesteia a fost ușor rănit în urma unui atac cu drone în largul coastelor Yemenului, a anunțat duminică două agenții de securitate maritimă. Rebelii yemeniți houthi și-au intensificat atacurile asupra navelor comerciale, afirmând că acționează în sprijinul Fâșiei Gaza, bombardată de armata israeliană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Yahya Saree, purtătorul de cuvânt militar al houthi, a confirmat într-un comunicat că forțele rebele au vizat două nave, una fiind lovită de „o lovitură directă”, iar cealaltă „de o serie de rachete de croazieră”.

Acest incident s-a petrecut la aproximativ 120 kilometri vest de orașul-port yemenit Hodeidah, conform agenției britanice de securitate maritimă UKMTO. „Căpitanul unei nave comerciale a raportat că a fost lovit de o dronă, provocând avarii navei”, a precizat agenția, adăugând că „nava se îndreaptă către următorul său port de escală”.

Reclamă

Ambrey, o altă agenție de securitate maritimă, a specificat că este vorba despre un vrachier sub pavilion liberian, deținut de Grecia. Centrul comun de informare maritimă (JMIC), care monitorizează această zonă de tranzit strategică, a informat că este „a doua oară când nava a fost vizată”, după un atac anterior cu rachete în timpul călătoriei în Golful Aden.

„În timp ce tranzita Marea Roșie, nava a raportat că a fost lovită (…). Câțiva membri ai echipajului au suferit răni care nu le pun viața în pericol și care nu necesită îngrijiri medicale imediate”, a comunicat Centrul. „JMIC a efectuat o anchetă și consideră că această navă a fost vizată din cauza faptului că alte nave aparținând aceleași companii fac escală în porturile din Israel”, potrivit sursei.

Mai devreme duminică, UKMTO a informat că a primit un apel de urgență de la o a doua navă în largul coastelor de sud-est ale Yemenului, care a început să ia apă fără a specifica cauza incidentului. „Acest lucru a obligat echipajul să abandoneze nava. Ei au fost recuperați de o navă care le-a oferit asistență”, a precizat UKMTO într-un raport de incident, adăugând că nava inundată „rămâne în derivă”.

Sâmbătă, armata americană, care a desfășurat lovituri de represalii împotriva rebelilor houthi după atacurile asupra unor nave, a declarat că a distrus în ultimele 24 de ore trei drone nautice aparținând rebelilor. „A fost stabilit că cele trei drone reprezentau o amenințare iminentă pentru Statele Unite, forțele coaliției și navele comerciale din regiune”, a anunțat armata americană.

Armata americană a mai menționat că rebelii au lansat trei rachete antinavă în Golful Aden, însă nu s-au raportat răniri sau pagube semnificative. Atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, zone esențiale pentru comerțul mondial, au determinat o creștere vertiginoasă a costurilor asigurărilor și au forțat numeroase companii de transport maritim să opteze pentru rute mai lungi prin sudul Africii.

În plus față de atacurile împotriva navelor, rebelii houthi au reținut recent peste 12 lucrători umanitari, inclusiv angajați ai ONU, acuzându-i că fac parte dintr-o „rețea de spionaj americano-israeliană”.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro