Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) au efectuat sâmbătă un atac cu drone împotriva unor ţinte din Israel, marcând o escaladare fără precedent a tensiunilor între cele două naţiuni. Informaţia a fost confirmată de televiziunea iraniană Press TV, care a citat surse iraniene despre acest incident.

Acest atac vine în urma uciderii unui comandant de rang înalt al forţei Quds, Mohammad Reza Zahedi, într-un atac aerian despre care Iranul susţine că ar fi fost executat de Israel. Incidentul a avut loc la 1 aprilie, în capitala siriană, Damasc, și a stârnit dorința de răzbunare exprimată deschis de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Corpul Gardienilor Revoluţiei, care este forţa militară dominantă a Iranului, dispune de propria armată, marină, forţă aeriană și aripă de informaţii, fiind direct subordonat ayatollahului Ali Khamenei. Cu un efectiv estimat la 125.000 de militari și o influență semnificativă în regiune prin forţa Quds, precum și prin controlul miliției Basij, IRGC joacă un rol major în politica și securitatea Orientului Mijlociu.

Pe lângă acțiunile sale militare, IRGC a fost implicat în sprijinirea unor grupări ca Hezbollah și a avut un rol activ în conflictele din Siria, Irak, şi alte zone din regiune. De asemenea, programul său de rachete balistice este considerat de experţi drept cel mai avansat din Orientul Mijlociu, ceea ce a atras critici și tensiuni internaționale, în special cu Statele Unite și puterile europene.