Reclamă
Reclamă

Armata ucraineană a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă baza aeriană din oraşul rus Morozovsk, situat la 170 de kilometri de frontiera între Rusia şi Ucraina, cu aproximativ 70 de drone, a declarat Kirilo Budanov, şeful serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, informează Agerpres.

Obiectivele atacului, potrivit presei locale, care îl citează pe Budanov, se află la aproximativ 270 de kilometri de actuala linie a frontului, unde trupele ucrainene se apără de invazia rusă.

Baza aeriană de la Morozovsk este una dintre cele mai importante instalaţii militare ruseşti din regiune, potrivit presei ucrainene, care descrie infrastructura ca fiind sediul unui regiment de aviaţie rusesc echipat cu zeci de bombardiere Su-34, printre alte avioane de război.

Reclamă

Portalul de informaţii american specializat în probleme militare „The War Zone”, citat de presa ucraineană, a obţinut imagini din satelit ale atacului.

În acest atac, al doilea asupra bazei din Morozovsk în ultimele două luni, armata ucraineană a folosit dronele de fabricaţie ucraineană „Dragon” şi „Splash”, potrivit EFE.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că trupele sale ruseşti fac progrese şi îşi îmbunătăţesc poziţiile în nord-estul şi estul Ucrainei, unde au respins în total 12 contraatacuri ucrainene în ultima zi, conform agenţiei de presă citate.

Potrivit raportului militar, unităţile grupării de trupe Sever (Nord) şi-au continuat înaintarea „adânc în spatele liniilor inamice” şi au atacat poziţii ucrainene în oraşele Volceansk şi Ternova din regiunea Harkov.

În acest sector al frontului, se afirmă în raport, forţele ruse au respins şapte contraatacuri ale trupelor ucrainene şi ale Gărzii Naţionale şi au provocat până la 350 de victime, inclusiv morţi şi răniţi.

Comandamentul militar rus a mai subliniat că trupele grupului Zapad (Vest) şi-au îmbunătăţit poziţiile în mai multe localităţi din autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, anexate de Moscova în septembrie 2022.

Ministerul rus al Apărării, ca de obicei, nu raportează pierderile din rândurile sale, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că ar fi de cinci ori mai mici decât cele ale Ucrainei, fără a preciza însă cifrele.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro