Într-un incident șocant desfășurat la o biserică din Sydney, un episcop și mai multe persoane au fost înjunghiate de un adolescent pe parcursul unei slujbe transmisă și online, poliția australiană descriind atacul drept un „act terorist”. Incidentul, care s-a produs luni, a fost rapid etichetat drept un act de „extremism” religios de către autoritățile locale, cu comisarul de poliție din New South Wales, Karen Webb, confirmând natura teroristă a atacului în cadrul unei conferințe de presă. Adolescentul responsabil pentru atac este „cunoscut de poliție”, deși nu era pe niciun fișier antiterorist anterior incidentului.

Victimele, inclusiv episcopul comunității asiriene Mar Mari Emmanuel și suspectul, primesc îngrijiri medicale pentru „răni care nu le pun viața în pericol”, conform declarațiilor oficiale. Incidentul a declanșat o reacție imediată din partea comunității, inclusiv încercări de represalii și ciocniri cu forțele de ordine, amplificând tensiunile în zona respectivă.

Potrivit relatărilor, atacul a fost executat de un tânăr îmbrăcat în negru care, în timpul slujbei religioase, s-a apropiat de altar și l-a înjunghiat pe episcopul comunității. Acest gest a provocat panică și haos printre cei prezenți, mulți încercând să intervină pentru a imobiliza atacatorul. Atacul survine la scurt timp după o altă tragedie petrecută în Sydney, unde o agresiune cu armă albă a rezultat în mai multe decese, însă autoritățile au exclus motivul terorist în acel caz.

Comunitatea creștină asiriană din suburbia Wakeley, locul incidentului, este recunoscută pentru forța sa de coeziune, mulți dintre membrii săi fiind refugiați din regiuni afectate de conflicte din Siria și Irak. Poliția a intervenit pentru a disipa mulțimea furioasă care căuta atacatorul post-incident, menținând ordinea și prevenind escaladarea violenței.