Reclamă

Atacatorii cibernetici nu au reușit să sustragă date din sistemele informatice ale Primăriei Sectorului 5, acestea beneficiind de protecție împotriva exfiltrării, a anunțat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), citat de Agerpres. Momentan, se depun eforturi pentru repunerea în funcțiune a serverelor compromise.

Potrivit comunicării oficiale, atacul cibernetic de tip ransomware a vizat sistemele de comunicații ale Primăriei Sectorului 5, atacatorii solicitând suma de 5 milioane de dolari pentru a oferi codurile necesare decriptării sistemelor afectate.

„În noaptea de 25 – 26.10.2024, s-au observat disfuncționalități în sistemele de comunicații ale Primăriei Sectorului 5. La intervenția firmei responsabile cu mentenanța acestor sisteme, specialiștii au constatat că era vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware. Atacatorii au solicitat suma de 5 milioane de dolari pentru a oferi codurile de decriptare a sistemelor compromise. Primarul sectorului 5 a anunțat public că nu va oferi niciun ban atacatorilor și că nu va ceda în fața acestor atacuri”, se precizează într-un comunicat al instituției, remis AGERPRES.

Din analiza preliminară reiese că atacatorii nu au reușit să extragă date, acestea fiind protejate împotriva exfiltrării. Lucrările de restaurare a infrastructurii informatice sunt în curs. „Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică sunt în legătură cu specialiștii din cadrul Primăriei Sectorului 5 pentru remedierea situației”, se specifică în comunicat.

Din partea reprezentanților primăriei, a fost confirmat că doar serverele sediului Primăriei Sectorului 5 din Fabrica de Chibrituri au fost afectate, restul direcțiilor continuându-și activitatea normală în alte locații. Primăria a luat legătura cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și cu oficialii DNSC pentru a urma pașiii necesari soluționării problemei.

Edilul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat ferm: „Nu voi ceda în fața unor astfel de atacuri și nu voi plăti suma cerută de teroriștii cibernetici. Vreau să-i mulțumesc ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și reprezentanților DNSC pentru că au intervenit prompt. În perioada următoare, după remedierea situației, vom implementa noi măsuri de securitate cibernetică pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor mai repeta.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro