Reclamă

Doi astronauți americani, Suni Williams și Butch Wilmore, așteptau să revină pe Pământ după opt zile petrecute pe Stația Spațială Internațională (ISS), însă întoarcerea lor a fost amânată până în 2025. Această decizie a fost luată de NASA după ce au apărut îngrijorări legate de siguranța navei spațiale Boeing Starliner, care trebuia să-i aducă înapoi.

În prezent, Suni Williams și Butch Wilmore împart Stația Spațială Internațională cu alte nouă persoane. Referindu-se la locuința lor cu șase dormitoare în spațiu, Williams a mărturisit că este „locul ei fericit”, în timp ce Wilmore se arată „recunoscător” să se afle acolo. Astronauții încep ziua devreme, la ora 06:30, ieșind din cabinele lor asemănătoare cu niște cabine telefonice, unde dorm în saci de dormit despre care astronautul Nicole Stott afirmă că sunt „cei mai buni din lume”.

Ziua astronauților este plină de activități care includ întreținerea stației și desfășurarea de experimente științifice într-un spațiu vast, comparabil cu un teren de fotbal american. ISS dispune de șase laboratoare pentru diverse experimente, iar astronauții sunt monitorizați continuu pentru a analiza schimbările fiziologice pe care le suferă în spațiu.

Un alt aspect al vieții pe ISS este rutina zilnică de două ore de exerciții fizice, menite să contracareze efectele microgravității asupra mușchilor și oaselor. Nicole Stott a menționat că Dispozitivul Avansat de Exerciții Rezistive este deosebit de eficient pentru antrenamentele fizice.

Mâncarea și aprovizionarea sunt aspecte esențiale ale vieții pe stația spațială, NASA trimițând periodic nave de aprovizionare. Alimentele sunt în mare parte asemănătoare rațiilor militare, iar echipajul își împarte adesea hrana între ei.

O altă activitate preferată de astronauți este observarea Pământului din orbită, care are un impact psihologic profund asupra lor. Helen Sharman, primul astronaut britanic care a vizitat spațiul, a spus despre senzația de a privi Pământul că te face să te gândești la interconectarea umanității.

În ciuda dificultăților, echipajul de pe ISS apreciază experiența unică oferită de stația spațială și toți ar fi dispuși să se întoarcă la o astfel de viață „într-o clipă”. În ciuda întârzierilor și a provocărilor, pentru mulți dintre ei această experiență reprezintă o oportunitate inedită de a contribui la progresul cercetării spațiale.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro