Reclamă
Reclamă

Vești proaste pentru doi astronauți ai NASA, care se află la bordul capsulei Starliner a Boeing, care are probleme tehnice și ar putea fi nevoiți să rămână în spațiu până la mijlocul lunii august. Inginerii se străduiesc să rezolve problemele care au împiedicat întoarcerea celor doi în luna iunie, scrie The Guardian.

Sunita Williams și Butch Wilmore sunt la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spațiale de nouă generație. Misiunea de testare era programată să dureze aproximativ o săptămână, însă andocarea Starliner a fost amânată de mai multe ori, deoarece propulsoarele defecte şi apoi o serie de mici scurgeri de heliu au ridicat probleme de siguranţă.

Miercuri, NASA a anunţat că încă mai efectuează teste pentru a se asigura că această capsulă va funcţiona conform aşteptărilor şi, deşi agenţia spaţială era încrezătoare că nava va fi sigură pentru o evacuare de urgenţă, managerii misiunii nu erau încă pregătiţi să programeze plecarea acesteia.

Reclamă

„Unele dintre date sugerează în mod optimist, poate până la sfârşitul lunii iulie, dar vom urmări datele pas cu pas”, a declarat Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, în cadrul unei conferinţe de presă la prânz.

„Vom lucra metodic prin procesele noastre, inclusiv o revizuire a pregătirii pentru zborul de întoarcere cu agenţia, înainte de a primi permisiunea de a continua spre andocare şi aterizare. Acesta este un proces foarte standard”.

O rotaţie de rutină a echipajului ISS la mijlocul lunii august a fost „un fel de final” al misiunii pentru a evita supraaglomerarea pe orbită, a spus el.

„Evident, cu câteva zile înainte de această oportunitate de lansare ar trebui să îi aducem pe Butch şi Suni acasă cu Starliner”, a adăugat acesta.

El a precizat însă că Staţia spaţială, ocupată în prezent de un echipaj obişnuit de şapte persoane pe lângă cei doi astronauţi de pe Starliner, dispune de suficiente provizii şi resurse şi nu există niciun risc pentru nimeni la bord.

Dacă actuala misiune de testare se încheie cu succes, capsulele Starliner, cunoscute oficial sub numele de CST-100 (crew space transportation), vor efectua alte şase zboruri de rotaţie a astronauţilor către Staţia spaţială, ca parte a programului NASA de transport comercial al echipajului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro