Astăzi, 17 ianuarie, este considerată cea mai tristă zi din an. Această dată este denumită de psihologi și sociologi ca Blue Monday.

17 ianuarie, cea mai tristă zi din an

Ideea de Blue Monday a apărut în anul 2004 și a fost descoperită de Cliff Arnall. Acesta s dorit să afle care este mai bună zi pentru a planifica vacanța de vară. De la cea mai bună zi din an, psihologul a ajuns la cea mai depresivă dată.

„Inițial mi s-a cerut să vin cu ceea ce credeam că este cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanță de vară, dar când am început să mă gândesc la motivele rezervării unei vacanțe, reflectând la ceea ce mii de oameni mi-au spus în timpul atelierelor de gestionare a stresului sau de fericire, au existat acești factori care au indicat a treia zi de luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimantă”, a declarat Cliff Arnall pentru ,,The Daily Telegraph” în 2013.

Astăzi este Blue Monday, considerată cea mai tristă zi din an. Cum ne afectează această dată
Pexels.com

Sunt voci care spun că nu există nicio dovadă științifică pentru ceea ce susține Cliff Arnall. Chiar și un renumit scriitor de la ,,The Guardian”, Ben Goldacre spune că Blue Monday este doar o invenție a oamenilor de PR. În realitate, nu ar există nicio zi care să fie cea mai depresivă. Nici Stephen Buckley nu este de acord cu Blue Monday. Acesta conduce o companie care se ocupă cu promovarea sănătății mintale și spune că totul este o făcătură.

„Nu există nicio dovadă credibilă în spatele conceptului de cea mai deprimantă zi a anului”, a spus Stephen Buckley.

„Dar sugerarea că există o singură zi în care depresia „lovește” cumva mai mult decât de obicei alimentează dezinformarea și trivializează ceea ce pentru mulți oameni este o problemă foarte serioasă cu care se confruntă în fiecare zi a vieții lor”, a continuat Stephen Buckley.