Reclamă

Autismul este o tulburare complexă caracterizată prin dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială, fiind diagnosticat de multe ori încă din copilărie. Medicul primar psihiatru Alexandra Dolfi explică pentru Digi24 că, în unele cazuri, diagnosticul poate fi stabilit și la vârsta adultă, în special pentru sindromul Asperger, cunoscut acum drept autism fără dizabilitate intelectuală.

„Vorbim de două forme mari de autism, cel clasic, care se prezintă, în general, cu dizabilitate intelectuală și este diagnosticat, în principal, din copilărie. Și există sindromul Asperger, care face parte din tulburarea de spectru autist. Conform ultimului manual de diagnostic (ediția a cincea) nu mai este clasificat ca sindrom Asperger, ci ca autism fără dizabilitate intelectuală. Acestă formă de autism este mult mai greu de diagnosticat, deoarece persoanele în cauză au o inteligență normală sau peste medie și pot fi perfect funcționali”, a explicat Alexandra Dolfi.

Diagnosticul pentru autism nu are o vârstă clară, iar părinții sunt sfătuiți să fie atenți la semnele timpurii, cum sunt întârzierile în dezvoltarea motorie. „În autismul cu dizabilitate intelectuală, de multe ori există întârzieri în dezvoltarea motorie, semne precum: nu își ține capul la timp, nu merge de-a bușilea sau nu merge în picioare la timpul recomandat”, transmite medicul specialist.

De asemenea, la adulți, simptomele pot include un deficit de comunicare verbală și nonverbală, dificultăți de adaptare socială și percepții greșite de către cei din jur. Alexandra Dolfi subliniază că, „în general, majoritatea adulților care vin într-un cabinet medical să investigheze o posibilă cauză, spun că au fost percepuți de alte persoane ca fiind ciudați, cu dificultăți de adaptare”.

În ceea ce privește tratamentul, psihoterapia joacă un rol esențial în ameliorarea simptomelor, neexistând medicamente curative pentru autism, ci doar pentru afecțiunile asociate, cum ar fi anxietatea sau depresia. „Psihoterapia este cea mai importantă în tulburările de spectru autism. Este ideal să fie începută cât mai devreme”, afirmă Dr. Dolfi.

Nu au fost identificați factori de risc clari pentru autism, dar sunt menționate câteva suspiciuni, cum ar fi vârsta înaintată a mamei sau alimentația inadecvată în timpul sarcinii. Medicul Alexandra Dolfi conchide că, „autismul, în sine, nu are un tratament curativ, dar terapia poate ameliora simptomele și poate ajuta o persoană cu autism să socializeze mai ușor”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro