O asociație din Satu Mare și 11 grădinițe din județ au intrat în Cartea Recordurilor România cu un șirag de flori realizate din PET-uri, lung de peste 330 de metri, scrie Agerpres. Inițiativa, lansată cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, a fost extrem de bine primită de copii și părinți, astfel că ceea ce se dorea o simplă acțiune de mediu s-a transformat într-o adevărată performanță, recunoscută la nivel național.

Pentru a realiza șiragul de flori, sute de elevi de grădiniță și familiile lor și-au unit forțele. Timp de 3 luni, au adunat PET-uri de 2 litri, pe care le-au tăiat și le-au colorat apoi cu vopsea pe bază de apă.

Deși, inițial, fiecare grădiniță din cele 11 incluse în program trebuia să realizeze un șirag lung de 5 metri, în final, șiragul expus de Ziua Europeană a Parcurilor a depășit toate așteptările. Realizat din 3.350 de flacoane de plastic, acesta a măsurat, în total, 334 de metri.

Elisabeta Bekessy, președinta Asociației ‘Copacul Vieții’ și fostă directoare a Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, a declarat pentru Agerpres: ‘Foarte mult le-a plăcut doamnelor educatoare această idee, 11 grădinițe s-au implicat și în perioada aceea de trei luni am realizat șiraguri mult mai lungi decât am spus noi, astfel încât în 24 mai am vrut neapărat ca această acțiune să se desfășoare într-o arie protejată, cea mai apropiată de Satu Mare fiind Magia Someșului și acolo aceste șiraguri au fost așezate unul după celălalt. S-a măsurat la fața locului și am constatat că în urma mobilizării grădinițelor, părinților, bunicilor, s-a realizat un șirag lung de 334 de metri. Am spus că acest șirag lung ar putea intra în Cartea Recordurilor.’