Reclamă
Reclamă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024, pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor care poate apărea brusc, pe fondul dezechilibrelor din piață, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor.

„În prezent, în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurență”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului, citată de Agerpres.

Documentul indică faptul că, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate 7.486.349 de vehicule. În perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat au fost de aproximativ 41.500, din care 201 au fost preluate voluntar și 41.300 alocate automat către asigurători.

Reclamă

„O astfel de situație denotă existența unui dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 30 iunie 2024, situație cu impact social și economic”, subliniază documentul, referindu-se la riscurile pentru participanții la trafic și obligațiile Fondului național de protecție.

Initiatorii proiectului explică faptul că prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024 vizează stabilizarea graduală a pieței. Tarifele actuale de primă maxime au fost stabilite la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023, ajustându-se cu un procent de maximum 6,8% și fiind valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Totodată, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni.

În concluzie, ASF propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024 pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor și a stabiliza piața asigurărilor din România. Tarifele de primă maxime stabilite la nivelul celor practicate în februarie 2023 vor fi valabile pentru o perioadă de 3 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, iar comisioanele de distribuție se vor limita la 8% din prima netă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro