Proiectul propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind plafonarea prețurilor la polițele de Răspundere Civilă Auto (RCA) a fost retras, după ce Euroins a intrat în faliment.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi a Guvernului, deoarece a fost retras de ASF. Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, proiectul a fost retras pentru a se analiza observațiile exprimate cu privire la proiectul inițial, care fusese pus în dezbatere publică. 

„Ca urmare a observațiilor pronunțate pe proiectul inițial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză completă a acestor observații”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF. 

În urma falimentului Euroins, existau speculații că Guvernul Ciucă va aproba proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea unor tarife maxime la RCA pentru a calma situația. Peste 2,8 milioane de români au polițe RCA la Euroins, iar mulți dintre aceștia se temeau că nu-și vor mai putea plăti polițele sau că vor trebui să plătească sume exorbitante. 

 ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Proiectul de HG prevedea stabilirea prețurilor maxime la RCA de către fiecare asigurător, la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022. În cazul în care tarifele sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA urmau să aplice cel mai mic tarif de primă dintre cele două. 

Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern: Va fi aprobat săptămâna viitoare

La începutul ședinței de Guvern de vineri, premierul Nicolae Ciucă a precizat că proiectul va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce pe masa Guvernului. 

 „Pe ordinea de zi mai era Hotărârea de Guvern privind plafonarea prețurilor la RCA, document care a fost retras de ASF, până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de Hotărâre de Guvern. Și acesta va fi aprobat săptămâna viitoare după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului.”