Primarul orașului minier Portovelo, din sudul Ecuadorului, Jorge Maldonado, a fost ucis vineri, acesta fiind a cincea victimă în rândul edililor țării în ultimul an, conform anunțului făcut de poliție. Asasinarea sa, realizată de doi atacatori pe motocicletă, survine în contextul creșterii violenței legate de traficul de droguri și acțiunile bandelor criminale.

Incidentul tragic este cu atât mai alarmant cu cât vine la doar două zile înainte de un referendum important în Ecuador, vizând reforme pentru combaterea crimei organizate. Acest referendum, susținut de președintele Daniel Noboa, are ca scop principal să permită extrădarea cetățenilor ecuadorieni implicați în activități criminale către țări care solicită acest lucru.

Violenta în creștere în Ecuador este evidențiată și de asasinarea la începutul lunii august a lui Fernando Villavicencio, candidatul opoziției la prezidențiale, ceea ce demonstrează vulnerabilitatea crescută a figurilor publice. Președintele Noboa a declarat țara aflată în ‘conflict armat intern’ și a demarat o campanie militară împotriva bandelor criminale responsabile de insecuritatea națională.