Este un fapt dovedit că persoanele care își împart cele trei mese principale în cinci mese mai mici vor pierde mai mult în greutate decât cei care aleg o dietă standard cu trei feluri de mâncare.

Acest lucru se datorează faptului că atunci când cele trei feluri de mâncare sunt împărţite în cinci mai mici, metabolismul este stimulat iar corpul va arde mai multe grăsimi.

Micul dejun:
Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar acest lucru asta este adevărat dintr-un motiv foarte bine întemeiat. După opt ore de somn, corpul are nevoie de “combustibil” pentru ziua următoare, iar micul dejun oferă energia pentru prima parte a zilei de care corpul are nevoie pentru a funcționa corect.

Evitarea micului dejun este din păcate un lucru pe care mulți dintre noi îl fac în mod regulat și nu mulți oameni își dau seama că acest act poate duce foarte ușor la iritabilitate, probleme severe ale stomacului, diferite dificultăți de logică și creativitate, stres cauzat de faptul că le va fi foame mai târziu în zi și chiar la o capacitate de memorie redusă. De asemenea, studiile au confirmat că persoanele care evită micul dejun au o capacitate de muncă redusă.

Din nefericire, multe persoane sunt de părere că  un mic dejun adecvat constă în consumarea unui covrig şi a unei ceşti de cafea în drum spre birou, dar curând, în jurul orei 9:30 sau 10:00 încep să se simtă din nou înfometaţi. Nu faceți aceeași greșeală ca persoanele respective. Aceste mici gustări uscate nu au o valoare nutritivă utilă, ele stimulează stomacul, iar din cauza nutrienților săraci, se va instala rapid starea de foame. Ca răspuns la consumul acestor tipuri de alimente, stomacul va produce sucuri digestive și dacă organismul nu este alimentat într-un mod corect, în timp, acest lucru poate duce la senzații de arsură, gastrită și chiar ulcer.

După cum se poate observa, micul dejun este o componentă crucială a planului nutriţional, și nu doar pentru procesul de scădere în greutate ci și pentru sănătatea generală a organismului. Prin urmare, trebuie să vă asigurați întotdeauna că vă începeți ziua cu o masă sănătoasă şi hrănitoare.

Cum trebuie să arate micul dejun potrivit?
În primul rând, fiecare mic dejun trebuie să acumuleze o treime din aportul nutrițional și caloric zilnic. Pentru a concepe un mic dejun echilibrat care stimulează procesul de pierdere în greutate acesta trebuie să conțină următoarele:

Carbohidrați complecși!
Carbohidrații compleşi se descompun mai greu şi previn apariţia senzaţiei de foame. Aceştia se găsesc în fasole neagră, fasole verde, linte sau năut.

Pe lângă aceştia, un mic dejun corespinzător poate conţine şi următoarele:

  1. Minerale!
    • Calciu: Iaurt și lapte.
    • Fier: Legume cu frunze verzi.
    • Magneziu: Nuci și semințe, pâine integrală.
    • Fosfor: Produse lactate.
    • Potasiu: Fructe uscate și fructe citrice.
    • Zinc: Cereale integrale, fructe de mare, produse lactate.3. Vitamine:
    • Vitamina A: Ouă, lapte, morcovi, cereale fortificate.
    • Vitamina C: Roșii, broccoli, căpșuni, kiwi.
    • Vitamina D: Corpul produce această vitamină singur atunci când ește expus la lumina soarelui, dar poate să fie găstp și în alimente precum gălbenușurile de ou, ton, somon sau sardine.
    • Vitamina E: Cereale integrale, uleiuri vegetale, legume cu frunze verzi, avocado și nuci.
    • Vitamina B1: Pâine fortificată, carne slabă sau cereale.
    • Vitamina B2: Ouă, carne, mazăre, nuci, cereale fortificate și produse lactate.
    • Vitamina B6: Cereale fortificate, banane, nuci și semințe, ouă și păsări de curte.
    • Vitamina B6: Cereale fortificate, banane, nuci și semințe, ouă și păsări de curte.
    • Vitamina B9: Suc de portocale, legume cu frunze verzi sau pâine fortificată.
    • Vitamina B12: Ouă, lapte și brânză, pește și carne roșie.

    4. Surse de proteine ​​vegetale:
    • Fasole neagră.
    • Fasole verde.
    • Mazăre.
    • Linte.
    • Năut.

    5. Surse de proteine ​​animale:
    • Piept de pui.
    • Piept de curcan.
    • Ton.
    • Somon.

Un mic dejun sănătos va reduce semnificativ foamea pe parcursul zilei, iar acest lucru joacă un rol foarte important în procesul de slăbit.

Aşadar, așa trebuie să arate un mic dejun corespunzător. Plin de minerale și vitamine, carbohidrați complecși, iar acesta trebuie să aibă întotdeauna cel puțin o sursă de proteine vegetale și animale.

Acestea fiind scrise, nu rămâne decât să vedem cum trebuie să arate o masă de prânz optimă, însă acest lucru îl vom discuta într-un viitor articol.