Reclamă
Reclamă

Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a acuzat, miercuri, Rusia că i-a confiscat ţării sale enclava Nagorno-Karabah şi a predat-o Azerbaidjanului.

„A venit Rusia, a luat Nagorno-Karabah, care era în mâinile noastre, a înapoiat-o Azerbaidjanului şi apoi a plecat. Asta este realitatea”, a declarat Grigorian, conform site-ului armean de ştiri news.am.

Oficialul a făcut, astfel, aluzie la plasarea forţelor ruse de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah după războiul armeano-azer din 2020 şi la retragerea lor în aprilie anul trecut, după dizolvarea autoproclamatei republici Arţah. „Afirm că Rusia a preluat Nagorno-Karabah”, a subliniat Grigorian, care a spus că, „fără autorizaţia Rusiei” nu s-ar fi produs războiul din 2020, care a pecetluit soarta enclavei armene de pe teritoriul Azerbaidjanului.

Reclamă

În plus, el a acuzat Rusia că nu şi-a îndeplinit contractele de aprovizionare cu arme faţă de Armenia. „Se plâng în Rusia că Armenia cumpără arme din alte ţări, dar ei nu îndeplinesc contractele semnate în 2021 şi 2022”, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei.

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-unul dintre cele mai dificile perioade de după destrămarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991. În luna februarie, prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, a îngheţat participarea ţării sale la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţa militară post-Vietnam condusă de Rusia şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan.

În urmă cu două săptămâni, el a dat asigurări că Armenia va părăsi OTSC, deşi nu a precizat când va fi luată această decizie. Acuzând OTSC de inacţiune în faţa agresiunii azere, a subliniat că acest proces ar putea fi finalizat într-o lună ori „într-unul sau trei ani”.

La sfârşitul lunii mai, premierul armean a acuzat faptul că două ţări membre OTSC, pe care nu le-a numit, au participat la pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Nagorno-Karabah.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro