Multe dispozitive inteligente deja există în lume, dar situația se complică când vine vorba despre arme inteligente.
În această industrie, startul ar putea fi dat de armata SUA, în prezent, aceasta solicitând ofertele pentru soluțiile hight-tech prin care armele soldaților să poată fi aduse în actualitatea tehnologică pe care o avem.
Una dintre tehnologiile propuse de companiile americane, ar fi dezvoltarea unei arme care să funcționeze precum un sistem de operare în toată regula. În acest fel, ar fi create arme inteligente care ar putea deveni benefice autorităților, dar și civililor.
O opțiune de luat în serios ar fi programarea armei de a recunoaște doar mâna proprietarului și astfel doar el să poată trage cu ea.
Totodată, ar fi înregistrată fiecare mișcare a armei, de la unghiul spre care se îndreaptă, până la ora fiecărui glonț tras, opțiune utilă pentru antrenamente. Și în cazul investigațiilor de asemenea. Pe lângă asta, sistemul ar mai putea semnala dacă arma trebuie reparată sau chiar retrasă din uz.
În 2020, urmează ca licitația să aibă loc, armata deja selectând trei finaliști în vederea contractului, iar printre specificațiile solicitate, se dorește și ca mitralierele și carabinele ce vor fi dezvoltate să aibă echipată o interfață între tehnologia digitală și armă, adică un fel de „smart rail”.
Totodată, se cere ca tehnologia folosită în cazul sistemelor de artilerie sau armelor antiaeriene să poată fi disponibilă și în cazul armelor mai mici, cum sunt mitralierele sau carabinele, anterior mențioate.