Reclamă

Armamentul aliat se află într-o stare de pregătire insuficientă, a afirmat Armin Papperger, directorul executiv al consorţiului german de armament Rheinmetall, într-un interviu recent. Acesta a subliniat că este vitală creșterea cheltuielilor pentru apărare la cel puțin 3% din PIB, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

„Nu suntem pregătiți pentru un atac din partea Rusiei, pe care experții îl consideră posibil în câțiva ani. În acest sens, nici Bundeswehr (forțele armate germane) și nici armatele aliaților noștri nu sunt în prezent capabile să facă față unui război”, a declarat Papperger. În contextul unei întâlniri organizate de Faces of Democracy, platformă recunoscută pentru implicarea a 144 de personalități din politica, afaceri și mass-media, Papperger a comentat asupra necesității completei reconstituiri a stocurilor de muniție, un proces estimat la aproximativ 10 ani.

Mai departe, Papperger a indicat necesitatea unor investiții majore pentru a răspunde cerințelor de apărare aeriană și digitalizare a câmpului de luptă. Conform acestuia, Germania ar trebui să aloce circa 120 de miliarde de euro pentru apărare, însemnând un salt semnificativ de la cele 51 de miliarde de euro alocate în prezent. „Ne lipsesc mulți bani”, a recunoscut el, subliniind dificultățile întâmpinate în modificarea bugetului și realocarea resurselor necesare.

Referindu-se la cererile fostului președinte american Donald Trump ca europenii să crească bugetul de apărare la 5% din PIB, Papperger a atras atenția că aproape jumătate din bugetul Germaniei ar trebui alocat apărării, un scenariu greu de realizat.

Directorul Rheinmetall a evidențiat și insuficiența actuală a capacităților industriei pentru producerea la scară largă a echipamentelor, cum ar fi tancurile Leopard. În viitor, forțele armate germane trebuie să definească cererea, iar pentru a susține o producție competitivă, ar fi necesare investiții și comenzi similare cu cele din Rusia, a menționat Papperger, adăugând că, dacă cerințele sunt clar definite, fabricile ar putea fi extinse pentru a răspunde acestor nevoi.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro