Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Atacurile au lovit un sistem S-400 în Djankoi şi două sisteme S-300 mai puţin avansate în apropiere de Evpatoria şi Ciornomorske, rezultând „pierderi semnificative” pentru apărarea aeriană rusă, a declarat luni Statul Major al Ucrainei.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent această declaraţie. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării. Canalele locale Telegram au raportat explozii în apropiere de Djankoi şi Evpatoria.

Armata ucraineană susţine că loviturile sale au oprit radarele sistemelor ruseşti şi au detonat muniţie în zonă. „Niciuna dintre rachetele noastre nu a fost interceptată de apărarea aeriană «extrem de eficientă» a inamicului”, a declarat armata pe contul său de Telegram.

Rusia a lansat în repetate rânduri rachete balistice asupra sudului Ucrainei din peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o şi ocupat-o ilegal în 2014. În ultimii doi ani, după invazia la scară largă a Rusiei, Ucraina a efectuat la rândul său multiple lovituri aeriene şi navale asupra ţintelor ruseşti din peninsulă şi a provocat daune semnificative flotei Moscovei din Marea Neagră.