Ucraina se confruntă cu un deficit de soldați, a declarat duminică generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene. Anunțul vine în urma unei controverse privind relocarea militarilor din forţele aeriene către forţele terestre, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.
„Trebuie să creştem numărul brigăzilor mecanizate”, a declarat generalul Sîrski într-un interviu acordat radioului ucrainean. Acesta a subliniat că „din păcate, capacitatea de mobilizare nu este suficientă pentru a acoperi această nevoie”.
Pentru a întări trupele care combat forțele ruse la frontiera de est, forțele armate ucrainene sunt în proces de a redistribui personal din sectoare precum logistică, aprovizionare şi mentenanţă în vederea consolidării noilor unități, a explicat generalul Sîrski. Aclarificările sale survin după ce au fost criticate mutările de personal calificat din forțele aeriene către fronturile terestre.
„S-a decis stoparea acestor redesfăşurări”, a asigurat Sîrski, subliniind că specialiștii experimentați „nu pot fi înlocuiți de nimeni”.
După aproape trei ani de conflict cu Rusia, Ucraina resimte nevoia de a-și completa efectivele pierdute pe fondul luptelor intense și pierderilor de teritoriu în zona estică. În context, au fost impuse măsuri stricte de mobilizare, dar acestea au condus la încercări de evaziune, corupție și recrutări forțate, unele caracterizate de metode brutale. În plus, anul trecut peste 60.000 de soldaţi ucraineni au dezertat.
În luna mai a anului trecut, președintele Volodimir Zelenski a promulgat un nou pachet legislativ care simplifică procedurile de încorporare și înăsprește pedepsele pentru cei ce încearcă să se sustragă. Vârsta minimă pentru mobilizare a fost coborâtă atunci de la 27 la 25 de ani. Totuși, aliații occidentali cer ca această vârstă să fie redusă la 18 ani. Problema principală a Ucrainei, potrivit lui Marco Rubio, viitorul secretar de stat american, nu este lipsa fondurilor, ci „lipsa ucrainenilor”.