În Franța va avea loc un exercițiu militar de mare amploare.

Acesta va fi cel mai mare exercițiu militar desfășurat de armata franceză de la sfârșitul Războiului Rece. În primăvara anului 2023, aproximativ 20.000 de soldați din Franța și din țările aliate (Statele Unite, Belgia, Italia, Marea Britanie etc.) vor fi angajați în manevre, denumite „Orion”, menite să simuleze un „conflict major” cu un adversar statal, a anunțat, Statul Major al armatei.

„Nu am mai făcut niciodată un exercițiu de o asemenea amploare pe o perioadă atât de lungă de timp”, a declarat generalul Yves Metayer

Concret, mai multe manevre vor avea loc între sfârșitul lunii februarie și începutul lunii mai. Primul va avea loc pe parcursul a trei săptămâni în sudul Franței și va consta într-o debarcare de trupe pe mare și pe calea aerului.

Sursa: Social media

Scopul este de a stabili un cap de pod într-o țară fictivă, numită „Arnland”, care este destabilizată de miliții susținute de un stat ostil numit „Mercur”. Pentru această operațiune, vor fi mobilizați 7 000 de soldați. Vor fi implicate, de asemenea, portavionul Charles-de-Gaulle, două porta-elicoptere amfibii și alte aproximativ douăzeci de nave de suprafață și submarine.

Cea de-a doua manevră va avea loc de la jumătatea lunii aprilie până la începutul lunii mai și va simula o invazie directă a Arnlandului de către Mercury, pe care forțele franceze vor trebui să încerce să o respingă. Echivalentul unei divizii (10.000-12.000 de oameni) va fi desfășurat în Champagne, pe un front de cincizeci de kilometri lungime și două sute de kilometri adâncime. Toate resursele armatei vor fi mobilizate, în special noile vehicule blindate Griffon sau Jaguar.

O dimensiune „civil-militară”

Potrivit Statului Major francez, acest exercițiu XXL este justificat de evoluția contextului geostrategic și de „perspectiva unui conflict major”.

„Trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău pentru a evita să se întâmple sau pentru a putea atenua consecințele”, a declarat generalul.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.