Reclamă
Reclamă

Armata rusă a pierdut aproape o întreagă brigadă de elită, alcătuită din parașutiști, după ce ofensiva declanșată în regiunea Harkov în urmă cu o lună și jumătate s-a împotmolit, iar forțele Moscovei nu au reușit să-și atingă obiectivele. În plus, de două săptămâni, câteva sute de militari ruși sunt încercuiți de trupele ucrainene în ruinele unei foste fabrici de chimicale din zona Vovceansk, epicentrul luptelor din regiunea Harkov, informează publicația Forbes.

Astfel, rușii au fost nevoiți să retragă de pe linia frontului Brigada 83 Aeropurtată, alcătuită din parașutiști, la trei săptămâni după ce această unitate de elită a fost desfășurată în regiune, perioadă în care a suferit pierderi grele. „Întreaga Brigadă 83 Aeropurtată e retrasă urgent în spatele frontului, pentru refacere și completare”, a declarat un corespondent militar ucrainean citat de Forbes. „Au prea mulți răniți, nu sunt în stare să lupte, au prea multe coduri 500”.

Codul „500” e un termen folosit în armata rusă care desemnează un militar care refuză să mai lupte. Această înfrângere, dacă va fi confirmată și la nivel oficial de Kiev și Moscova, ar reprezenta o înfrângere dureroasă pentru trupele ruse. În jur de 30.000 de militari au fost mobilizați pentru a participa la ofensiva din zona Harkov, declanșată pe 10 mai.

Reclamă

În plus, un întreg batalion rusesc, estimat la circa 400 de militari, este încercuit în prezent de către militarii ucraineni și este pe cale de a fi „anihilat”. Cu două săptămâni în urmă, armata ucraineană a publicat pe rețelele sociale imagini cu bombardarea unui grup de militari ruși cu bombe de aviație cu kit de planare GBU-39 SDB furnizate de SUA.

Cei circa 400 de militari ruși au fost izolați de trupele ucrainene în interiorul unui complex industrial de lângă Vovceansk. Ucrainenii susțin că rușii au fost practic încercuiți și au toate rutele de aprovizionare tăiate. „Asta e răzbunare pentru uzina de la Azovstal. Vă prezentăm imagini cu măcinarea rămășițelor Brigăzii 83 de elită a orcilor de la fabrica din Vovceansk, cu frumoasa muzică de Wagner pe fundal”, a comentat un utilizator al rețelei X care a postat imagini cu bombardarea pozițiilor ruse de către ucraineni.

Comandanții ruși au decis să trimită Brigada 83 pe frontul de la Harkov la jumătatea lunii iunie, după ce ofensiva rusă dădea deja semne că se împotmolise. Deși fac parte din trupele de șoc și sunt antrenați pentru misiuni de parașutare în spatele liniilor inamice și să lupte cu echipamente și tehnică ușoară de luptă, pentru o mai bună mobilitate, militarii Brigăzii 83 au luptat la Vovceansk ca o forță mecanizată, cu militarii îmbarcați în transportoare blindate. Unitatea a fost, de asemenea, implicată și în lupte în sectorul Ciasiv Iar, de lângă Bahmut.

La Vovceansk, parașutiștii ruși i-au avut ca adversari pe parașutiștii ucraineni din Brigada 82 Asalt Aerian. Ucrainenii i-au atacat cu mortiere și în primele zile rușii înregistrau deja 4 morți și 10 răniți. La început, rușii au desfășurat în Harkov un batalion de asalt. După ce acesta a început să sufere pierderi, rușii au desfășurat întreaga brigadă – în total circa 2.000 de militari.

În schimb, armata rusă susține că și-a îmbunătățit pozițiile în nordul regiunii ucrainene Harkov, ceea ce contrazice afirmațiile de la Kiev și serviciile secrete occidentale care afirmă că frontul respectiv s-a stabilizat. Potrivit raportului de război al Ministerului Apărării rus de săptămâna trecută, unitățile grupului Sever (Nord) și-au îmbunătățit pozițiile „în prima linie a frontului”. În plus, au provocat pagube brigăzilor mecanizate inamice (ucrainene) în mai multe puncte din regiune, inclusiv în principalul oraș din zonă, Vovceansk.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro