Reclamă
Reclamă

Armata israeliană avea informații despre planurile Hamas de a ataca sudul Israelului cu săptămâni înainte de 7 octombrie, inclusiv despre numărul de ostatici pe care intenționau să-i ia teroriștii, potrivit unui raport al radiodifuzorului public israelian Kan, citat de Insider.

Divizia Gaza a Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) a distribuit un document intern de informații pe 19 septembrie 2023, care conținea detalii despre raidul planificat de Hamas, conform Kan. Documentul arată că IDF observase cum militanții Hamas se antrenau pentru a ataca atât baze militare israeliene, cât și kibuțuri.

Potrivit documentului, IDF știa că Hamas și-a instruit unitățile pentru capturarea și păzirea ostaticilor după ce aceștia sunt duși înapoi în Fâșia Gaza. Comandamentul de Sud și Divizia Gaza a IDF au menționat în document că se așteptau ca Hamas să ia între 200 și 250 de ostatici. Oficialii aveau informații chiar și despre modul în care Hamas intenționa să trateze ostaticii în circumstanțe extreme și despre regulile stabilite pentru executarea acestora, a mai informat Kan.

Reclamă

Times of Israel a scris că Israelul a crezut în mod greșit că Hamas nu va putea niciodată să treacă de măsurile sale de securitate la frontieră, un „zid de fier” compus din beton, tuneluri și sârmă ghimpată, completat cu mitraliere telecomandate, care fusese instalat cu doi ani înainte de atac.

Bazându-se pe această supraveghere, liderii serviciilor secrete israeliene nu au luat măsuri în urma raportului intern care detalia planurile Hamas, a informat Kan News. De altfel, nu a fost singura situație în care Israelul a știut despre planurile Hamas. Cu mai mult de un an înainte de atac, Israelul cunoștea un document de 40 de pagini care detalia, pas cu pas, exact modul în care Hamas plănuia să atace granița de sud, conform The New York Times.

Militanții Hamas au atacat sudul Israelului în 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni și luând ostatici sute, dintre care mulți sunt încă ținuți în captivitate. Nu este clar încă numărul exact de ostatici luați de Hamas, dar Israelul a estimat că este în jur de 240, iar aproximativ 116 sunt încă în Gaza, potrivit Wall Street Journal.

Atacurile aeriene ulterioare ale Israelului și războiul împotriva Hamas în Gaza au ucis peste 37.000 de palestinieni, dintre care mulți sunt femei și copii, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro