Reclamă

Armata israeliană a introdus noi reguli privind aparițiile în mass-media ale membrilor săi, în urma unei investigații declanșate de un tribunal brazilian asupra acuzațiilor de crime de război aduse unui soldat care a vizitat Brazilia. Noile măsuri impun ca identitatea soldaților, atât cei activi cât și cei în rezervă, să fie ascunsă, astfel încât numele și chipurile să nu fie expuse public.

Măsurile au fost anunțate ca răspuns la cazul unui fost soldat israelian care a părăsit Brazilia după inițierea unei anchete bazate pe acuzațiile unui ONG pro-palestinian. Soldatul a fost acuzat de implicare în crime de război în Gaza. Potrivit filialei CNN Kan, acesta s-a întors în Israel și a declarat într-un interviu audio că a fost acuzat de uciderea a „mii de copii”, acuzațiile fiind detaliate într-un document de 500 de pagini.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani, a subliniat că noile reguli sunt menite să protejeze personalul de incidente internaționale de acest tip, generate de „activiști anti-Israel.” Persoanele cu grad de colonel și inferior pot fi filmate doar cu fața ascunsă și numele acoperit, în timp ce personalul militar cu cetățenie străină nu își poate dezvălui identitatea completă în interviuri. Acest regim se aplică tuturor ariilor de luptă.

Un fost ofițer al Departamentului Judecătorului Avocat General din Israel a subliniat că, deși există o creștere a încercărilor de a aduce acuzații internaționale împotriva soldaților israelieni, acestea nu au condus la arestări sau procese până în prezent. Activismul vizează acum nu doar personalități de rang înalt, ci și soldați obișnuiți.

Kan, afiliată CNN, a difuzat un interviu cu soldatul care a părăsit Brazilia, acesta povestind despre momentul în care a fost informat cu privire la anchetă: „M-am trezit dimineața și am văzut opt apeluri – de la Ministerul Afacerilor Externe, frații mei, mama mea, consulate.” Acesta a declarat că își dorește să „dispară de pe radar” și să își reia viața.

Cazul a provocat reacții variate, inclusiv critici din partea opoziției israeliene și comentarii oficiale din partea guvernului, care a catalogat acuzațiile ca parte a unei campanii sistematice antisemitice. Grupul de mame ale soldaților israelieni a cerut guvernului să protejeze legal copiii lor de astfel de acțiuni la nivel global.

ONG-ul pro-palestinian din spatele plângerii, Fundația Hind Rajab, a urmărit să atragă atenția asupra activităților soldaților israelieni în Gaza și a cerut reținerea acestora în alte țări precum Thailanda, Sri Lanka și Chile.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro