Reclamă

Armata israeliană a desfășurat joi seară raiduri aeriene în Liban, vizând sistemele de lansatoare de rachete ale Hezbollah pregătite să fie folosite împotriva teritoriului israelian, conform unui comunicat al armatei israeliene. Această acțiune vine în contextul unor tensiuni sporite în regiune, după ce diplomația americană a îndemnat Hezbollah să înceteze „atacurile teroriste” împotriva Israelului, după explozii ale unor dispozitive de comunicații atribuite Israelului de către mișcarea șiită libaneză.

„În această după-amiază, (forțele aeriene) au lovit aproximativ 100 de lansatoare și alte infrastructuri teroriste reprezentând aproximativ 1.000 de tunuri”, se arată în comunicatul armatei israeliene. Aceștia au subliniat hotărârea de a „continua demolarea infrastructurii și capacităților Hezbollah pentru a apăra statul Israel”.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a recunoscut că formațiunea sa a suferit o lovitură „fără precedent” după exploziile dispozitivelor sale de transmisie din Liban și a promis un răspuns „teribil” la acest atac pe care îl atribuie Israelului. Într-un discurs televizat, Nasrallah a anunțat deschiderea unei anchete interne asupra exploziilor care au rezultat în 37 de morți și peste 3.000 de răniți. Aceste evenimente au amplificat temerile privind un posibil război la scară largă în Orientul Mijlociu.

În acest climat tensionat, Comandamentul Frontului Intern a emis noi instrucțiuni pentru zonele Platoul Golan sirian anexat și estul Galileii Superioare, îndemnând populația să-și limiteze deplasările și să rămână aproape de adăposturi.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat presei că liderul Hezbollah „ar putea pune capăt atacurilor teroriste asupra Israelului” și că Statele Unite ar insista asupra necesității ca Israelul să mențină calmul dacă Hezbollah ar înceta aceste acțiuni. Totuși, „Ceea ce trebuie reținut este că el nu a oprit aceste atacuri teroriste”, a subliniat Miller.

Statele Unite au plasat Hezbollah pe lista organizațiilor „teroriste” în 1997. Din 2013, Uniunea Europeană consideră aripa armată a mișcării drept o organizație „teroristă”.

În concluzie, conflictul dintre Israel și Hezbollah continuă să escaladeze, cu ambele părți acuzându-se reciproc de atacuri violente, în timp ce diplomația internațională face apel la detensionarea situației.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro