Reclamă

Armata israeliană a relaxat, la începutul conflictului din Gaza, regulile de angajare pentru a le permite comandanţilor să ordone atacuri asupra unor ţinte, chiar şi în prezența unui risc crescut de victime civile, a raportat New York Times, citat de Reuters. Cu toate acestea, armata nu a oferit un comentariu oficial în legătură cu aceste relatări.

Imediat după atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, realizat de grupuri conduse de Hamas, armata israeliană a oferit autoritate ofiţerilor de rang mediu să lovească diverse ţinte militare, cu riscul de a ucide până la 20 de civili. Această măsură a însemnat, de exemplu, că armata putea viza militanţi aflaţi acasă în jurul familiilor, nu doar când sunt izolați, a raportat New York Times, conform surselor Agerpres.

Articolul se bazează pe interviuri cu peste 100 de soldaţi şi oficiali, iar New York Times a afirmat că armata a fost de acord că reguli de angajare s-au schimbat după 7 octombrie, dar a insistat că forţele sale au acţionat respectând normele juridice. În atacul Hamas din aceeași dată, condus asupra comunităţilor din vecinătatea Fâşiei Gaza, au fost ucise 1.200 de persoane și peste 250 de ostatici au fost luați în Gaza.

Răspunsul Israelului, printr-o campanie terestră şi aeriană, a avut ca rezultat moartea a peste 45.000 de persoane și rănirea a peste 107.000, conform Ministerului Sănătății din Gaza. Această situație a condus la strămutarea majorităţii celor 2,3 milioane de locuitori și la devastarea unei mari părți din enclava de coastă.

New York Times a menționat, de asemenea, că armata israeliană a eliminat limita privind numărul zilnic maxim de civili care ar putea fi puși în pericol de loviturile sale. În anumite situații, comanda militară superioară a aprobat atacuri care riscau viețile a până la 100 de civili. Conform relatărilor, evaluarea riscului s-a bazat frecvent pe un model statistic simplu, focusat pe utilizarea telefoanelor mobile, și mai puțin pe metode extinse de supraveghere.

De la începutul lunii noiembrie 2023, regulile au fost înăsprite, fiind înjumătăţit numărul de civili care pot fi puși în pericol în atacurile asupra ţintelor de joasă altitudine. Totuși, standardele curente rămân mai permisive decât cele de dinaintea conflictului, a notat publicația.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro