Armata iraniană a lansat exerciții majore în vecinătatea uzinei de îmbogățire a uraniului din Natanz, parte a unui program național amplu, au anunțat marți sursele media de stat iraniene. Exercițiile, cunoscute sub numele de cod Eqtedar („Puterea”), implică Garda Revoluționară a Iranului, una dintre unitățile de elită, precum și trupe de infanterie, conform rapoartelor transmise de AFP și Agerpres.
Televiziunea de stat a raportat că „prima etapă a exercițiilor comune Eqtedar din zona de apărare antiaeriană a instalației nucleare de la Natanz a început sub ordinele comandantului cartierului general al apărării antiaeriene”. Prezentarea a sugerat că manevrele au scopul de a simula o „apărare totală” a obiectivului împotriva „multiplelor amenințări aeriene în condițiile dificile create de un război electronic”.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluției, Ali Mohammad Naini, a declarat că aceste exerciții, care se vor extinde și în alte regiuni ale Iranului până la jumătatea lunii martie, sunt menite să răspundă la „noile amenințări pentru securitate”, fără a oferi detalii suplimentare. Alte ramuri ale Gardienilor Revoluției, inclusiv marina și miliția Bassidj, vor fi implicate în manevre.
Pe plan internațional, informații furnizate de site-ul american Axios sugerează că Jake Sullivan, consilier pentru securitatea națională al Casei Albe, a prezentat președintelui Joe Biden posibile opțiuni pentru un atac american asupra instalațiilor nucleare iraniene în cazul în care Iranul ar decide dezvoltarea unei arme nucleare înainte de 20 ianuarie, data la care Donald Trump ar urma să devină președinte. În replică, Esmaeil Baqaei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, a calificat aceste ipoteze drept „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.
Iranul continuă să susțină că programul său nuclear este orientat exclusiv către scopuri civile și neagă orice intenție de înarmare nucleară. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul este singurul stat fără armament nuclear care îmbogățește uraniul la un nivel de 60%, aproape de 90% necesar pentru fabricarea unei arme nucleare. Tensiunile în jurul programului nuclear iranian s-au intensificat după retragerea unilaterală a Washingtonului, sub administrația lui Donald Trump, din acordul nuclear internațional care oferea Iranului o relaxare a sancțiunilor în schimbul restrângerii ambițiilor nucleare.