Reclamă
Reclamă

Armata germană are nevoie de cel puțin 75.000 de soldați suplimentari pentru a-și îndeplini angajamentele față de NATO, în timp ce Alianța își adaptează planurile de apărare pentru a face față unei Rusii tot mai ostile.

La summitul lor desfășurat la Vilnius, liderii statelor NATO au aprobat primele planuri majore de apărare de la sfârșitul Războiului Rece, care detaliază cum ar răspunde Alianța în eventualitatea unui atac rusesc.

Această măsură presupune o schimbare fundamentală după ce NATO, decenii la rând, nu a avut nevoie de elaborarea unor astfel de planuri, statele membre angajând trupele doar în războaie de mică anvergură, precum cele din Afganistan și Irak, și estimau că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.

Reclamă

Planificatorii NATO și ai statelor membre au lucrat serios la transpunerea acestor planuri în cerințe concrete, identificând neajunsurile în privința trupelor, armelor și altor echipamente necesare apărării în fața unui atac rusesc, despre care ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a susținut că ar putea veni în anul 2029.

Noile cerințe NATO arată că Bundeswehr, armata germană, va avea nevoie de circa 75.000 de soldați suplimentari pentru a acoperi efectivele noilor corpuri, divizii și brigăzi aliate necesare implementării planurilor de apărare, notează Der Spiegel, preluat de Reuters și Agerpres.

Bundeswehr-ul are în prezent aproximativ 180.000 de soldați, sub ținta sa de 200.000, și circa 80.000 de angajați civili. Germania a renunțat în anul 2011 la serviciul militar obligatoriu, dar ministrul Boris Pistorius a promis că va prezenta curând propuneri în vederea unei posibile reintroduceri a acestuia într-o anumită formă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro