Armata australiană este vizată de servicii de informații străine din cauza colaborării sale cu Statele Unite și Marea Britanie în proiectul AUKUS privind submarinele nucleare, conform Organizației Australiene a Informațiilor de Securitate (ASIO). Șeful ASIO, Mike Burgess, a declarat miercuri că există amenințări în creștere de spionaj și sabotaj asupra forțelor armate australiene.
În discursul său anual privind evaluarea amenințărilor la adresa securității naționale, Burgess a evidențiat riscuri majore pentru Australia, inclusiv încercările unor servicii de spionaj străine de a obține informații despre capacitățile militare ale țării. Țările prietene sunt, de asemenea, suspectate că ar fi implicate în astfel de activități.
Burgess a menționat că angajații din domeniul apărării sunt țintiți atât personal cât și online. „Unii angajați au primit recent cadouri de la omologi internaționali, care conțineau dispozitive de supraveghere disimulate”, a afirmat el, fără a specifica națiunile implicate în aceste acțiuni.
ASIO a avertizat că regimurile autoritare sunt tot mai dispuse să perturbe sau să distrugă infrastructura critică. De asemenea, sunt indicate tentative de sabotaj cibernetic, vizând infrastructura critică a Australiei. „Unități cibernetice din cel puțin un stat național încearcă în mod regulat să exploreze și să exploateze rețelele noastre de infrastructură critică, aproape sigur cartografiind sisteme astfel încât să poată instala malware sau menține accesul în viitor”, a explicat Burgess.
Burgess a subliniat că ASIO colaborează cu omologii americani pentru a combate astfel de atentate, amintind de grupul de hacking cunoscut sub numele de Volt Typhoon, suspectat de infiltrarea infrastructurii critice din SUA. Pregătirile de combatere a unor astfel de amenințări continuă, având în vedere posibilitățile extinse pe care le oferă inteligența artificială.
Totodată, Burgess a atras atenția asupra nivelului crescut al amenințării teroriste, ridicat la „probabil” în 2024, datorită unor tentative dejucate de ASIO și poliție. El a semnalat că există o creștere a extremismului auto-radicalizat, multe planuri teroriste fiind atribuite unor ideologii naționaliste și rasiste, incluzând minori. Acestea au fost asociate și cu o creștere a incidentelor antisemitice violente.
Aceleași eforturi sunt îndreptate spre combaterea dezinformării și a deepfake-urilor, care amenință să erodeze încrederea în instituții. Burgess a mai menționat că, în contextul unor alegeri naționale, traficul de persoane nu este considerat o amenințare majoră la securitatea națională a Australiei.