Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent, 7 din 10 germani doresc reintroducerea serviciului militar obligatoriu, care a fost eliminat în 2011.

Acest sondaj a fost realizat în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și a fost efectuat de o companie multinațională, care a intervievat o mie de alegători cu drept de vot cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, la nivel național. 

Mai mult decât atât, 43% dintre respondenți consideră că serviciul militar obligatoriu ar trebui să se aplice tuturor sexelor, în timp ce 18% dintre aceștia au declarat că ar trebui să se aplice doar bărbaților, așa cum se întâmpla înainte de eliminarea legii. 

În ianuarie 2023, ministrul german al Apărării a alimentat dezbaterile privind această chestiune, exprimându-și opinia că suspendarea serviciului militar obligatoriu a fost o greșeală.  

Aceste opinii sunt susținute și de contextul politic actual, după ce guvernul german a constituit un fond unic special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în timpul războiului din Ucraina. 

Armata ar putea redeveni obligatorie! Europenii se tem de un posibil război

Războiul dintre Rusia și Ucraina 

Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, în toate țările din Europa și nu numai au început îngrijorările cu privire la o escaladare a conflictului. Mai multe țări au pus problema introducerii armatei obligatorii, pentru a pregăti cetățenii de orice scenariu. 

Rusia a invadat prima dată Crimeea în 2014 și a anexat-o, ceea ce a dus la o deteriorare semnificativă atât a relațiilor cu Ucraina cât și cu multe alte țări. La începutul anului 2022, tensiunile dintre cele două țări au escaladat brusc, după ce Rusia a acuzat Ucraina de agresiuni și a mobilizat trupe masive la granița cu Ucraina. 

În februarie 2022, Rusia a lansat un atac militar asupra Ucrainei, invadând teritoriul ucrainean. Conflictul a dus la un număr mare de victime și la distrugeri semnificative ale infrastructurii și clădirilor. 

Comunitatea internațională a condamnat ferm invazia Rusiei și a impus sancțiuni economice și politice împotriva Rusiei. De asemenea, au fost trimise trupe și ajutoare umanitare în Ucraina pentru a ajuta la rezolvarea conflictului și la protejarea populației civile. Momentan, specialiștii nu prevăd prea curând un final al războiului.