Ministerul Apărării Naționale se apropie de finalizarea procesului de recrutare a aproape 3000 de soldați și a peste o mie de ofițeri și de subofițeri. Procesul de recrutare este unul diferit anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel selecția are loc “la distanță”, după cum a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN). Birourile de informare-recrutare din cadrul centrelor militare continuă înscrierile online, până pe 15 mai.
Pentru învățământ universitar (în cadrul căruia se formează ofițeri) sunt vacante 771 de locuri. Separat. există și cursul de formare a ofițerilor în activitate, care include cinci locuri la serviciul Muzici Militare. În anul școlar 2020 – 2021, sunt scoase la concurs posturi și în învățământul postliceal militar. Vor fi admiși cursanți pentru funcțiile de maiștri militari (531 de locuri) și subofițeri (481 de locuri).
Separat, există și cursuri de formare a subofițerilor în activitate. Acesta oferă 40 de locuri la specialitatea militară Sanitar, 37 la serviciul Muzici Militare și 60 la arma Forțe pentru Operații Speciale. Pe lângă aceste posturi de cadre militare, un număr de 2810 locuri sunt scoase la concurs, în anul 2020, pentru formarea de soldați și gradați profesioniști.
Oferta MApN vine în contextul în care Armata are câteva mii de funcții militare neocupate, mai ales în ceea ce privește militarii cu grade mici.

Și MAI are nevoie de cadre

O situație similară se întâlnește și în Ministerul Afacerilor Interne. MAI a încercat să rezolve această situație prin recrutarea de tineri din viața civilă și prin formarea lor prin cursuri de doar câteva luni. Apoi aceștia au primit grade profesionale de agenți de poliție, echivalente cu cele ale subofițerilor din MApN.

Această decizie însă a avut și unele neajunsuri, recunoscute chiar de ministrul de interne Marcel Vela. Astfel a explicat oficialul unele abuzuri reclamate în activitatea unor polițiști.

“Sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național” a declarat Vela.