Reclamă
Reclamă

Armata americană a anunțat vineri seară că a „distrus” în Yemen șapte radare care permiteau rebelilor houthi să vizeze nave, într-un moment în care acești rebeli își intensifică atacurile asupra traficului maritim din Marea Roșie.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a indicat într-un comunicat că a distrus „șapte radare” care le permiteau rebelilor să vizeze „nave și să pună în pericol navigația comercială”.

CENTCOM a precizat că radarele au fost distruse în ultimele 24 de ore în teritorii controlate de houthi în Yemen și că au fost distruse, de asemenea, în acest interval, două ambarcațiuni fără pilot și o dronă a rebelilor, notează AFP, preluat de Agerpres.

Reclamă

Aceste lovituri americane intervin într-un context de recrudescență a atacurilor comise de houthi, membri ai „Axei rezistenței”, o grupare de mișcări armate susținute de Iran și ostile Israelului și Statelor Unite.

Pe de altă parte, echipajul navei MV Tutor, avariată miercuri de un atac în Marea Roșie al rebelilor houthi, a fost „evacuat de militari”, a anunțat vineri agenția britanică de securitate maritimă UKMTO.

Houthii au afirmat joi că au atacat trei nave în 24 de ore, „drept represalii la crimele comise împotriva poporului nostru în Fâșia Gaza și ca răspuns la agresiunea americano-britanică împotriva țării noastre”.

Din noiembrie, acești rebeli au efectuat câteva zeci de lovituri cu drone și rachete împotriva navelor din Marea Roșie și Golful Aden, perturbând comerțul maritim global în această zonă strategică.

Ca răspuns la atacurile houthi, Statele Unite au înființat în decembrie o forță multinațională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roșie și lansează, cu ajutorul Marii Britanii, atacuri în Yemen împotriva rebelilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro