Arhiepiscopia Romano-Catolică a anunțat astăzi primele măsuri pentru prevenirea infectări cu noul coronavirus. Aceștia au transmis un comunicat în care recomandă credincioșilor să nu se mai salute prin atingeri la Sfânta Liturghie și să renunțe și la gestul însemnării cu apa sfințită.

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a transmis o scrisoare tuturor credincioșilor și preoților în care le recomandă o serie de măsuri de igienă.

Măsurile au fost luate după ce aseară a fost anunțat oficial primul caz de infectare cu covid-19 din România. Aceste prevenții au fost luate în urma unei consultări cu specialiștii din domeniul medical.

Credincioșii sunt rugați ca în perioada următoare să evite contactul fizic cu ceilalți participanți la Sf. Liturghie și să evite binecuvântarea cu apă sfințită pentru a nu atinge agiazmatarele. În scrisoare sunt menționați ministranții și sacristanii, care au obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Arhiepiscopul roagă persoanele peste 70 de ani, cei cu probleme mediale și cei gripați să evite prezența în biserici sau capele în timpul rugăciunile colective.

„Aceste recomandări comunitar-liturgice – arată ÎPS Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenție indicate deja de autorități: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feței cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea și avizarea autorităților sanitare în cazul prezenței simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităților statului privind Covid-19 nu este doar o obligație civilă, dar și una morală și creștinească, dictată de binele comun, grija față de aproapele și prețuirea vieții”.