Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat convocarea Consiliului de Securitate Națională pentru data de 9 aprilie, ca răspuns direct la arestarea unui fost angajat al serviciului de informații interne austriac, învinuit de activități de spionaj.

Această măsură vine în contextul unei preocupări crescânde față de riscurile pe care presupusele ‘rețele de spionaj rusești’ le-ar prezenta pentru securitatea internă austriacă, în special prin țintirea partidelor politice pentru infiltrare sau exploatare.

Incidentul a fost adus în atenția publicului după ce Curtea de Stat din Viena a ordonat duminică arestul preventiv al fostului colloaborator al Biroului federal pentru protecția statului și contraterorism (BVT), pentru fapte de abuz în serviciu și activități de spionaj care ar fi adus prejudicii Austriei. Motivele detenției includ acuzații de risc de conspirație și potențiala comitere a altor infracțiuni, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Curții.

Detaliile privind țara pentru care presupusul spion ar fi activat nu au fost făcute publice de către autorități, dar persoana în cauză a negat toate acuzațiile aduse împotriva sa. Parchetul austriac, care a solicitat arestul preventiv, nu a oferit mai multe informații cu privire la specificul acuzațiilor. Această situație subliniază îngrijorările constante ale Austriei față de potențiala infiltrare străină și necesitatea unor măsuri imediate pentru apărarea securității naționale.