Reclamă

Arctica, una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice, emite acum mai mult dioxid de carbon (CO2) decât stochează, în principal din cauza creșterii numărului incendiilor, conform unui raport de referință publicat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA. Rick Spinrad, șeful NOAA, a explicat că „tundra arctică, care se confruntă cu încălzirea și cu înmulțirea incendiilor forestiere, emite în prezent mai mult carbon decât cantitatea pe care o stochează”.

Noile date arată că Arctica emite dioxid de carbon și metan, gaze care contribuie la încălzirea globală, afectând astfel sistemul climatic mondial. Raportul subliniază impactul sporit al incendiilor din tundră, care nu doar că ard vegetația, dar alterează și straturile izolante ale solului, accelerând dezghețul permafrostului.

Brendan Rogers, coautor al raportului, a indicat că sezonul de incendii din 2023 din Canada a eliberat aproape 400 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor anuale ale majorității țărilor, exceptând câteva mari poluatoare precum China, SUA, India și Rusia. „Ceea ce se întâmplă în Arctica nu se limitează doar la această regiune”, a subliniat Anna Virkkala, coautoare a raportului.

Aceste fenomene sunt descrise ca fiind legate de un mecanism de „amplificare”, unde Arctica se încălzește mai repede decât alte regiuni ale planetei. În acest context, tundra arctică devine o sursă de carbon în loc să fie un depozit, schimbare catalogată ca fiind un „semn premergător alarmant” de către Brenda Ekwurzel, climatolog ONG.

În Europa, studiile arată că temperatura permafrostului montan a crescut cu 1 grad Celsius în ultimul deceniu. Acest fenomen este semnificativ în toate regiunile și adâncimile analizate, conform cercetărilor conduse de Institutul elvețian pentru cercetarea zăpezilor. Creșterea temperaturii permafrostului poate stopa pe moment procesul de încălzire, dar odată topită gheața subterană, încălzirea reîncepe.

Permafrostul reprezintă circa 5% din teritoriul Elveției, în special în zone cu altitudini mari. În concluzie, datele raportului NOAA și ale studiului european arată efectele semnificative și complexe ale schimbărilor climatice asupra regiunilor arctice și montane.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro