Arafat, primele declaraţii după protestul de azi. Şeful DSU a ţinut să le transmită un mesaj zecilor de români care au ieşit în Piaţa Victoriei pentru a protesta împotriva legii carantinei. Legea ar urma să fie dezbătută luni, însă o parte dintre români nu sunt de acord cu ea. Este vorba despre acea categorie de români care nu crede în existenţa pandemiei.

În această după amiază, zeci de români au ieşit în Piaţa Victoriei pentru a scanda împotriva legii coronavirusului. Nu au purtat măşti de protecţie şi nu au respectat nici distanţarea socială. Astfel, românii au scandat „Nu vă mai credem”, „Demisia”, „Jos Guvernul”, „Nu mai rezistăm”, „Pandemia nu există”.

Jandarmii s-au echipat cu măşti şi le-au explicat scandalagiilor că trebuie să poarte măşti şi să respecte distanţarea socială. Degeaba…Românii au spus că nu cred în pandemie şi că vor „să fie liberi”.

După tot circul din Piaţa Victoriei,  Raed Arafat, șeful DSU, a ținut să le transmită un mesaj celor care nu cred în existența virusului care au protestat în Piața Victoriei din Capitală.

Arafat, primele declaraţii după protestul de azi. „Îi așteptăm la spitale”

,,Este imposibil ca din atâţia oameni care au participat la miting cineva să nu se îmbolnăvească. „O parte dintre ei sunt convins că nu o să scape, pentru că într-un grup din acesta există un procent care are virusul și îl va transmite. Dacă sunt fără măști vor transmite altora. Eu știu că ei nu cred și nu vor să creadă, dar când apare boala nu mai ai ce să spui decât că medicul ce a făcut diagnosticul a greșit și asta o să auzim”, a spus medicul Arafat.

Raed Arafat este ferm convins că vor exista îmbolnăviri în rândul acelor oameni care au scandat neadevăruri. Zilele acestea, România este singura ţară din Europa, la ora actuală, în care oamenii preferă să protesteze, decât să respecte regulile.

,,Dacă te duci la un astfel de miting fără măști, este evident că vor fi destui care să se infecteze. Nu uitați că avem și unii care au plecat din spitale și de la izolare și au zis că ei nu mai vor să stea. E realitatea! Dacă te duci în stradă și faci acest lucru și nu respecți regulile de protecție, într- o situație în care toată lumea spune că asta trebuie, ajungi să te îmbolnăvești”, a avertizat Arafat.

50% din infectările cu noul coronavirus pleacă de la asimptomatici. Record în România

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, a mai spus că 50% din infectările cu noul coronavirus vin de la asimptomatici.

„Problema e câte persoane sunt active, câte persoane în acest moment încă poartă virusul și câte persoane sunt în comunitate care transmit. Este un studiu oficial, publicat și răspândit.

Transmiterea asta se face dacă intri în contact cu o persoană asimptomatică, cam asta se întâmplă acum în comunitate. La acest moment, indiferent câte teste am făcut, procentul din teste a rămas tot pe acolo. Faptul că a crescut numărul testelor nu a scăzut procentul din teste. Noi suntem pe la 4%-5% (teste pozitive -n.red.)”, a completat Raed Arafat.

Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate, dintre care 21.545 de pacienți vindecați și 1.842 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 532 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 456 noi cazuri de îmbolnăvire.