Vești noi pentru români. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că România este la limita unei situații alarmanete. Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut din nou. Astfel, românii riscă enorm să rămână fără concedii.

Reclamă

Arafat dă vestea cea mare pentru toţi românii. Putem să plecăm în vacanţă?

În acest context, Arafat a explicat că „trebuie să lucrăm împreună” pentru a nu reveni la starea de urgență. Orice măsură luată în România ține se evoluția pandemiei. Cum numărul cazurilor a crescut pot exista temeri.

Reclamă

„Creșterea cazurilor de persoane infectate de joi ar trebui să ne atragă atenția. Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația.

Este un semnal că situația nu este sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile”,a spus Arafat.

El a conchis că trebuie să se țină cont cu rogurozitate de regulile împotriva coronavirusului. Aceste situații devin obligatorii pentru a nu reveni la restricțiile din starea de urgență. Dacă numărul va crește iar, România va impune din nou regulile drastice.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou.

Chiar dacă sunt măsuri de relaxare care au fost luate și care sunt binemeritate pentru cei care au stat acasă și au suportat ce s-a întâmplat până acum, și au suportat măsurile de restricții care au fost, trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe – purtarea măștii, distanțarea, toate regulile astea de igienă pe care noi le-am făcut cunoscute”, a mai declarat secretarul de stat.

„Poate că nu e bine să ne așteptăm la activități în masă în spații inchise, la activități cu un număr foarte mare de participanți în spații deschise. De exemplu, poate cinematografele sau teatrele nu vor fi la capacitate maximă din 15 iunie. Poate anumite competiții se vor face cu un număr limitat de spectatori. Dar ce nu va fi cu siguranță sunt manifestațiile în număr mare. Aici vorbim de săli de cinema, săli de spectacole, festivaluri cu un număr mare de oameni în exterior”, a mai detaliat Arafat.

Rămâne valabilă carantina ?

De altfel, Arfat a a dezbătut și măsurile de carantinare a românilor. Este vorba despre cei care vor să plece în vacanțe. Românii pe această listă sunt cei care au în plan concedii în Grecia sau în Bulgaria. Oamenii se întreabă dacă la întoarcerea în țară carantinarea este valabilă.

În acest sens, Arafat a spus că acest lucru nu mai este valabil. El a adăugat că „este foarte probabil” ca de la 15 iunie românii care vin din Grecia și Bulgaria să nu mai fie obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Și această propunere depinde, de fapt, tot de cum va evolua pandemia de coronavirus. Dacă numărul îmbolnăvirilor va izbucni iar, s-ar putea ca românii să riște să își ia adio de la concediu.

„ Pentru luna iulie, daca nu avem schimbari radicale, este o luna care probabil va fi foarte OK pentru a face rezervari și a planifica vacanța”, a mai spus Raed Arafat, potrivit antena3.