Raed Arafat a vorbit în această seară despre stocurile materialelor și echipamentelor medicale necesare pentru gestionarea situației cauzate de coronavirus. Acesta spune că stocurile sunt limitate, iar achiziția echipamentelor în timpul crizei este imposibilă.

Arafat menționează faptul că problema echipamentelor nu este doar în România, criza de materiale medicale fiind în întreaga lume.

“Chiar dacă acum bani avem, când încerci să rezolvi problema stocurilor în timp crizei, unu: că te costă mult, doi: aproape devine imposibil. (…) La acest moment avem stocuri limitate la nivel de IGSU şi spitale, dar ultimele informaţii care le-am primit astăzi am găsit, se pare furnizori cu care vom discuta mâine. Am găsit la ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – n.r.) stocuri de echipamente de protecţie care vor constitui un tampon până la livrarea stocurilor pe care le vom achiziţiona”, a declarat Raed Arafat joi seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

“Din fericire, noi am început deja să semnăm contracte şi semnalele sunt pozitive că vom avea mai multe stocuri în următoarele trei-patru săptămâni maxim, două, trei săptămâni.

Să te duci într-o unitate de primiri urgenţe să te amesteci cu toată lumea şi acolo fie tu să contaminezi pe alţii, având gripă, fie alţii să te contamineze pe tine, asta trebuie evitat”, a amai spus Arafat.

”Și știm că unii și-au ascuns măștile, ca să le scoată să le vândă la suprapreț, când starea de panică a populației poate să fie mai ridicată. Și acest lucru este clar că va duce la o panică a populației, că n-avem măști. Sunt convins că vor apărea măștile pe diferite căi și cu prețuri extrem de mari. Vom lua și măsuri în acest sens, pentru că măștile destinate populației diferă de cele destinate personalului medical.

Și probabil că vom reuși să avem anumite cantități de rezervă de măști pentru distribuire gratuită în viitor populației dacă într-adevăr se transformă situația într-o situație critică de epidemie care să necesite acest lucru. La acest moment, încă din fericire nu avem niciun caz și de la un caz până la o epidemie există deci o perioadă care trece și care bineînțeles trecem și noi la altă fază de răspuns și de pregătire a populației”, a conchis Arafat.