Reclamă
Reclamă

Oamenii de știință au descoperit un virus readus la viață, după ce a fost înghețat timp de 50.000 de ani, sub un lac din Siberia. Este vorba despre virusul „zombie”. Acesta reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și animală. 

Încălzirea globală din Arctica a dus la dezghețarea permafrostului, un strat înghețat de sol care poate elibera virusuri latente de mii de ani, având un impact negativ asupra întregii populații și a ecosistemelor. Acest strat înghețat de sol păstrează mii de ani rămășițele mumificate ale unui număr mare de animale dispărute, pe care oamenii de știință le-au putut dezgropa și le-au studiat de-a lungul timpului, inclusiv doi pui de leu din peșteră și un rinocer lânos. 

Un virus înghețat timp de 50.000 de ani a fost readus la viață

De asemenea, încălzirea globală poate duce la eliberarea deșeurilor chimice și radioactive din timpul Războiului Rece, care ar putea afecta viața sălbatică și ar putea perturba ecosistemele în timpul dezghețurilor. Cercetătorii avertizează că trebuie să păstrăm stratul înghețat de sol cât mai mult timp posibil pentru a preveni dezghețarea lui. 

Virusul „zombie” persistă în straturile de pământ prelevate din permafrostul siberian, iar particulele virale conținute în acestea sunt încă infecțioase, reprezentând un risc uriaș pentru omenire. 

Reclamă
Ar putea izbucni o nouă pandemie! Un virus periculos a fost eliberat după 50.000 de ani
Social media

Cercetătorii spun că, în cazul în care există un virus ascuns în permafrost cu care nu am fost în contact de mii de ani, apărarea noastră imunitară ar putea să nu fie suficientă și este important să fim proactivi, nu doar reactivi. 

Avertismentul medicilor

Este necesar să avem cunoștințe și să luăm măsuri de precauție în prevenirea oricărei amenințări care poate apărea din dezghețarea permafrostului. Birgitta Evengard, profesor emerit la Departamentul de Microbiologie Clinică al Universității Umea din Suedia, subliniază importanța de a fi bine pregătiți și proactivi în lupta împotriva fricii. 

„Dacă există un virus ascuns în permafrost cu care nu am fost în contact de mii de ani, s-ar putea ca apărarea noastră imunitară să nu fie suficientă. Este corect fim proactivi și nu doar reactivi. Iar modalitatea de a lupta împotriva fricii este să ai cunoștințe”, a declarat Birgitta Evengard.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro