Reclamă

Numărul doi în NATO, Mircea Geoană, a vorbit la o emisiune TV despre războiul din Ucraina și rolul pe care l-ar avea NATO în cazul unui posibil atac al Rusiei în Republica Moldova. 

Geoană a declarat că Beijingul sprijină Rusia în conflictul din Ucraina și că îi oferă sprijin financiar. Cu toate acestea, a subliniat că orice soluție care ar duce la pace ar fi binevenită și a menționat planul în 20 de puncte propus de președintele Zelenski. Din păcate, a spus Geoană, nu există condiții politice pentru aplicarea acestuia. 

Mircea Geoană, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO a mai spus că singurul mod în care Putin ar putea pune capăt conflictului din Ucraina ar fi atunci când va realiza că costurile războiului sunt mai mari decât beneficiile aduse. 

În acelați timp, Geoană a explicat că victoria Ucrainei pe câmpul de luptă ar fi singura modalitate de a accelera un proces de pace, deoarece acest lucru ar determina Rusia să realizeze că costurile războiului sunt mai mari decât beneficiile aduse. 

Ar ajuta NATO Republica Moldova în caz de război? Mircea Geoană: Nu este membră!

Mircea Geoană a menționat că un an de la începutul războiului din Ucraina a fost marcat la sediul NATO și a comparat acest moment cu momentele căderii Zidului Berlinului și destrămarea URSS. El a subliniat că încercarea de refacere a imperialismului rusesc este sortită eșecului, conform Știrileprotv.ro.

Ar ajuta NATO Republica Moldova în cazul unui atac?

În legătură cu posibilitatea unui atac al Rusiei în Republica Moldova, Geoană a subliniat că Moldova este partener comun al NATO și al Uniunii Europene, dar nu este membru NATO.  

El a mai spus că Republica Moldova are o clauză de neutralitate în Constituție după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani și că acest lucru trebuie respectat. Cu toate acestea, el a remarcat că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar și că Moldova poate avea forțe care să-și protejeze teritoriul și populația.  

Prin urmare, solicitările Republicii Moldova către NATO sunt luate în considerare în spiritul sinergiei dintre NATO și UE și al traseului european al Republicii Moldova. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro