Reclamă
Reclamă

Aproape 50% dintre români nu se consideră nici de stânga, nici de dreapta, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, 15% dintre respondenți au declarat că nu știu ce înseamnă „de stânga” sau „de dreapta”.

Din punct de vedere politic, 13,4% dintre români se consideră mai degrabă de stânga, în timp ce 19,1% se identifică mai degrabă cu dreapta, iar 49,2% nu se plasează în niciuna dintre tabere. Totodată, 15% spun că nu știu ce înseamnă „de stânga” sau „de dreapta”, iar 3,4% nu știu sau nu răspund.

Potrivit sondajului, profilul celor care nu se consideră nici de stânga, nici de dreapta relevă că și votanții partidelor politice se încadrează în această zonă de neutralitate ideologică. Astfel, 43% dintre votanții PSD, 46% dintre votanții PNL, 40% dintre votanții USR și 44% dintre votanții AUR nu se consideră nici de stânga, nici de dreapta. Diferențele pe criteriul gen sunt semnificative: 44% dintre bărbați și 54% dintre femei împărtășesc aceeași opinie.

Reclamă

Pe criteriul vârstă, 47% dintre tinerii de 18-29 de ani nu se declară nici de stânga, nici de dreapta, aceeași părere având-o 53% din populația de 30-44 de ani, 52% dintre cei de 45-59 de ani și 45% dintre cei cu vârsta de peste 60 de ani.

Persoanele cu studii primare declară cel mai scăzut nivel de neutralitate ideologică (37%). În schimb, 51% dintre cei cu studii medii și 52% dintre românii cu studii superioare nu se declară nici de stânga, nici de dreapta. Angajații în sectorul privat se declară mai neutrii ideologic (56%) decât angajații la stat (48%).

„Datele sondajului INSCOP Research surprind o schimbare de paradigmă majoră în modul în care se percep românii din punctul de vedere al ideologiilor politice. Astfel, doar o treime dintre cetățeni se mai identifică de dreapta (19,1%) sau de stânga (13,4%), în timp ce două treimi fie nu se plasează în cele două curente politice (nici de stânga, nici de dreapta – 49,2%), fie declară că nu știu ce înseamnă stânga sau dreapta (15%)”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro