Reclamă

Aproape jumătate dintre speciile de corali care trăiesc în recifele din apele tropicale sunt amenințate cu dispariția, conform unui raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), publicat miercuri. Anunțul vine în contextul celei de-a 29-a Conferințe anuale a ONU privind schimbările climatice (COP29), desfășurată la Baku, în Azerbaidjan, eveniment la care lideri ai principalelor țări poluatoare au ales să nu participe.

Creșterea temperaturilor, influențată de activitățile umane, a provocat albirea masivă a recifelor de corali, punând în pericol ecosistemele esențiale pentru viața marină și pentru comunitățile umane care depind de acestea. Potrivit IUCN, aproximativ 892 de specii de corali care formează recife în apele calde și de mică adâncime sunt amenințate cu dispariția. Această nouă evaluare arată o creștere, comparativ cu raportul din 2008, care menționa că o treime din speciile de corali se aflau în pericol.

IUCN continuă să evalueze riscurile și pentru coralii care se află în ape reci și mai adânci, un mediu care prezintă dificultăți în studierea lor. Cu ocazia COP29, organizația a îndemnat negociatorii să acționeze rapid pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. „Ecosistemele sănătoase, cum ar fi recifele de corali, sunt esențiale” pentru oameni, a subliniat Grethel Aguilar, directoarea generală a IUCN. Ele „furnizează hrană, stabilizează coastele și stochează carbon”.

Schimbările climatice sunt principala amenințare la adresa coralilor care clădesc recifele, conform unui comunicat al directoarei IUCN. Coralii mai sunt amenințați și de poluare, boli și pescuit nesustenabil. Cele mai multe dintre aceste specii se găsesc în regiunea indo-pacifică, inclusiv în Marea Barieră de Corali din Australia, care a experimentat unul dintre cele mai grave episoade de albire în acest an.

Raportul „Listei roșii” actualizate de IUCN se bazează pe un studiu asupra coralilor din Oceanul Atlantic, publicat miercuri în jurnalul științific PLOS One, care arată că aproape o treime dintre speciile de corali atlantic sunt în pericol critic de dispariție. „Fără decizii adecvate din partea celor care au puterea de a schimba această traiectorie, vom asista la și mai multe pierderi de recife și la dispariția treptată a speciilor de corali, în proporții din ce în ce mai mari”, a avertizat David Obura, specialist în corali la IUCN.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro