Reclamă

Aproape cinci milioane de oameni din Sudan sunt în pragul foametei, într-un context în care războiul civil din această țară durează de peste un an. Oficialii din domeniul asistenței umanitare au semnalat că armata și Forțele de Sprijin Rapid (RSF) împiedică ajutoarele să ajungă în zonele afectate. Aceasta este descrisă drept „cea mai mare criză a foametei din lume”, dar atrage prea puțină atenție la nivel mondial, potrivit Reuters.

În unele zone din Sudan, oamenii iau măsuri extreme pentru a supraviețui. În tabăra de refugiați din Al Lait din nordul Darfurului, unii oameni mănâncă pământ. Tabăra a înregistrat un nou aflux de persoane strămutate din cauza violențelor și epurărilor etnice din Darfur.

Garang Achien Akok, în vârstă de 41 de ani, a ajuns în tabără în decembrie după ce milițienii arabi au atacat satul său și i-au incendiat casa. Akok și familia sa nu au loc de muncă și uneori stau două sau trei zile fără să mănânce. El a povestit cum soția și copiii săi sapă gropi în pământ, rostogolesc bucăți de pământ în bile și le mănâncă cu apă. „Le tot spun să nu o facă, dar le este foame. Nu pot face nimic”, a declarat el.

Foametea și înfometarea se răspândesc în Sudan, pe măsură ce războiul dintre armata sudaneză și RSF continuă, fără semne de încetare. Agricultura a fost devastată, cu recolte furate și agricultori forțați să fugă. De asemenea, maladarii și alte boli se răspândesc printre persoanele strămutate. Centrele de asistență umanitară au fost jefuite, iar armata blochează ajutoarele internaționale să ajungă în zonele afectate de foamete.

„Războiul din Sudan a creat cea mai mare criză a foamei din lume”, a declarat Anette Hoffmann, autoarea unui raport de urgență alimentară realizat de grupul de reflecție Clingendael. Armata sudaneză și RSF nu au răspuns la întrebările detaliate legate de acest raport.

Ministerul sudanez de externe a afirmat că este angajat să faciliteze livrarea ajutorului și a acuzat RSF de jafuri și blocaje. Generalul-locotenent Ibrahim Jaber a declarat că Sudanul „nu va cădea în foamete” și că deține „mai mult decât are nevoie”. RSF a negat acuzațiile de jaf și a acuzat armata de obstrucționarea ajutoarelor.

Oamenii din Sudan iau măsuri disperate pentru a supraviețui. În Darfurul de Vest, fermierii mănâncă semințele destinate plantării, iar în Khartoum, locuitorii culeg frunze de pe copaci pentru a le fierbe și mânca. Aproape 18 milioane de persoane – mai mult de o treime din populația Sudanului – se confruntă cu „niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută”, potrivit Clasificării integrate a fazelor de securitate alimentară (IPC). Aproape cinci milioane de persoane sunt la un pas de foamete.

Conform IPC, sunt necesare acțiuni imediate pentru a preveni moartea pe scară largă și prăbușirea totală a mijloacelor de subzistență. Scenariile realizate de Clingendael arată că între 6% și 40% din populație ar putea suferi de foamete în timpul sezonului secetos dintre mai și septembrie.

În tabăra Zamzam din nordul Darfurului, Medici fără frontiere a raportat că un copil moare aproximativ la fiecare două ore din cauza bolilor și malnutriției.

Extinderea foametei nu a atras atenția internațională la fel de mult ca alte crize umanitare din Ucraina sau Gaza. „Cea mai mare provocare a noastră este finanțarea și lipsa de atenție acordată Sudanului”, a declarat Chessa Latifi de la Project HOPE.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro