Reclamă

Aproximativ 756.000 de oameni din Sudan s-ar putea confrunta cu o lipsă catastrofală de alimente până în septembrie, conform unei proiecții preliminare efectuate de agenții ale Națiunilor Unite și asociații de sprijin.

Rezultatele preliminare, datate 1 iunie și văzute de Reuters, arată o deteriorare rapidă a situației în Sudan, țară devastată de război. Dacă ultima proiecție, publicată în decembrie, arăta că 17,7 milioane de oameni sau 37% din populație se confruntau cu insecuritate alimentară, noua estimare vine cu cifre îngrijorătoare: 25,6 milioane de oameni sau 54% din populație se confruntă acum cu lipsuri critice, inclusiv peste nouă milioane de persoane aflate într-o situație de urgență sau mai gravă.

Guvernul sudanez a negat anterior că țara se confruntă cu foamete, conform Reuters.

IPC, o inițiativă a agențiilor ONU, a organismelor regionale și a grupurilor de ajutor, care analizează datele privind insecuritatea alimentară și malnutriția, își propune să publice un raport despre Sudan în următoarele câteva săptămâni. Fatima Eltahir, oficial al guvernului sudanez și președinte al IPC în Sudan, a declarat pentru Reuters: „Nu am terminat încă analiza. Nu există rezultate finale”. Lavonne Cloke, purtător de cuvânt al IPC, a declarat că analiza este „în desfășurare”.

Luptele din Sudan au izbucnit în capitala Khartoum în aprilie 2023 și s-au răspândit rapid în toată țara, forțând milioane de oameni să fugă. Agenția Națiunilor Unite pentru Migrație a anunțat săptămâna aceasta că numărul persoanelor strămutate în Sudan din cauza conflictului a depășit 10 milioane, iar țara se confruntă deja cu cea mai mare criză de strămutare din lume.

Luna trecută, agențiile ONU au afirmat că Sudanul se află în „risc iminent de foamete”. Aproximativ 3,6 milioane de copii suferă de malnutriție acută, potrivit unei declarații comune a șefilor ONU.

Nu se știe încă dacă va fi declarată foametea în Sudan. De la crearea sistemului de avertizare IPC, foametea a fost declarată oficial doar de două ori în ultimii 20 de ani: în Somalia în 2011 și în Sudanul de Sud în 2017.

Conform IPC, evaluările sunt determinate folosind un set complex de criterii tehnice, care includ măsurători ale foametei, malnutriției și mortalității. Faza 5, cea mai severă, reprezintă fie o catastrofă, fie, și mai grav, o foamete. În zonele desemnate oficial ca Faza 5 de foamete, mai mult de două persoane la 10.000 mor zilnic.

Proiecția preliminară pentru Sudan afirmă că, în perioada iunie-septembrie, aproximativ 756.000 de oameni vor ajunge în Faza 5 de criză specifică IPC. Deși nu s-a atins încă pragul formal de foamete larg răspândită, criza rămâne una majoră.

Proiecția a identificat 32 de localități care suferă de lipsuri catastrofale de alimente. Printre acestea se numără orașul al-Fashir, capitala Darfurului de Nord, și tabăra Zamzam pentru persoane strămutate. Marți, un diplomat american de vârf a declarat pentru Reuters că anumite părți din Sudan sunt deja în foamete, adăugând că nu se știe încă amploarea extremă a acesteia. „Cred că știm că suntem în foamete”, a spus Tom Perriello, trimisul special al SUA în Sudan.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro