Reclamă

Dezghețul ghețarilor poate părea o poveste de coșmar, însă pentru aproape două miliarde de oameni care trăiesc în avalul râurilor ce izvorăsc din Himalaya, acest coșmar este pe cale să devină realitate. 

O criză climatică fără precedent

Raportul, publicat de Centrul Internațional pentru Dezvoltare Integrată de Munte (ICIMOD) din Kathmandu, avertizează asupra pericolului iminent al inundațiilor catastrofale și al penuriei de apă. În ciuda contribuției minime la încălzirea globală, populațiile care trăiesc în aceste regiuni montane sunt expuse unui risc crescut.

“Eforturile actuale de adaptare sunt complet insuficiente și suntem extrem de îngrijorați că, fără un suport mai mare, aceste comunități nu vor putea face față,” a declarat Amina Maharjan, specialist în migrație și unul dintre autorii raportului.

Efectele topirii ghețarilor

Cercetările recente au arătat că ghețarii de pe Muntele Everest, de exemplu, au pierdut 2.000 de ani de gheață în doar ultimii 30 de ani. Într-un context de încălzire globală, schimbările ghețarilor, zăpezii și permafrostului din regiune sunt „fără precedent și în mare măsură ireversibile”.

Dacă temperaturile globale vor crește cu 1,5 sau 2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, ghețarii din întreaga regiune vor pierde 30% până la 50% din volumul lor până în 2100. Însă la o încălzire de 3 grade Celsius, ghețarii din Himalaya de Est, care includ Nepal și Bhutan, vor pierde până la 75% din gheață. La 4 grade Celsius de încălzire, acest procentaj crește la 80%.

„Pierdem ghețarii, și îi pierdem într-o sută de ani”, a declarat Philippus Wester, un cercetător în științele mediului și coleg la ICIMOD, care a fost autorul principal al raportului.

Consecințele pentru oameni

Consecințele topirii ghețarilor nu se vor limita la inundații și avalanșe. Disponibilitatea apei proaspete va fi afectată atât pentru cei 240 de milioane de oameni care trăiesc în regiunea Himalayană, cât și pentru cei 1,65 miliarde care trăiesc în avalul celor 12 râuri ce izvorăsc din munți.

Deși poate părea că vom avea mai multă apă deoarece ghețarii se topesc la un ritm accelerat… prea des aceasta se va manifesta sub formă de inundații în loc de un debit constant.

Într-o notă și mai alarmantă, odată trecut de vârful apei, rezervele vor începe să scadă.

„Odată ce gheața se topește în aceste regiuni, este foarte dificil să o aduci înapoi la forma sa înghețată,” a declarat Pam Pearson, directorul Inițiativei Internaționale de Climă Cryosphere.

Pearson a subliniat importanța limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, așa cum s-a convenit la Conferința Climatică de la Paris din 2015. „Am impresia că majoritatea responsabililor cu elaborarea politicilor nu iau în serios acest obiectiv, însă, în criosferă, schimbările ireversibile se întâmplă deja,” a spus ea.

Efectele schimbărilor climatice sunt deja resimțite de comunitățile din Himalaya, uneori într-un mod acut. Începând cu acest an, orașul montan indian Joshimath a început să se scufunde, iar locuitorii au trebuit să fie relocați în doar câteva zile.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro