Aproape 1,8 miliarde de adulţi sunt expuşi riscului de a dezvolta boli precum cancer, accident vascular cerebral, demenţă şi diabet din cauza unui nivel insuficient de activitate fizică, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al unor cadre universitare, informează DPA, citată de Agerpres.

Conform unui nou studiu, inactivitatea fizică la nivel global a crescut cu circa cinci puncte procentuale în perioada 2010-2022. Aproximativ o treime din adulţi (31%) la nivel global nu fac suficientă mişcare, un procent în creştere faţă de 23% în anul 2000 şi 26% în 2010. Dacă această tendinţă se menţine, experţii preconizează că până în 2030, circa 35% din populaţia adultă va fi deficitară la capitolul activităţi fizice.

Studiile arată că lipsa activităților fizice crește riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, demență și cancer, cum ar fi cel de sân și de colon. Din punctul de vedere al diferenţelor de gen, femeile au în mod constant o probabilitate mai mică de a face mişcare în comparaţie cu bărbaţii, ratele de inactivitate fiind de 34% în cazul femeilor faţă de 29% în cazul bărbaţilor.

Noul studiu, publicat în revista The Lancet Global Health, avertizează că omenirea riscă să rateze obiectivul global privind reducerea inactivităţii fizice până în 2030. „Aceste noi descoperiri evidenţiază o oportunitate pierdută de a reduce ratele de cancer, boli cardiace şi de a îmbunătăţi bunăstarea mintală prin practicarea mai multor activităţi fizice. Trebuie să ne reînnoim angajamentele în ceea ce priveşte creşterea nivelurilor de activitate fizică şi să prioritizăm măsuri îndrăzneţe, cum ar fi politici consolidate şi finanţări mai mari pentru a inversa această tendinţă îngrijorătoare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Potrivit recomandărilor OMS, adulţii ar trebui să realizeze 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate ridicată în fiecare săptămână. Exemplele de activităţi moderate includ mersul pe jos într-un ritm alert, activităţi de curăţenie intensă și mersul pe bicicletă cu o viteză moderată. Activităţile fizice intense includ drumeţiile, jogging-ul, săpatul în grădină și meciurile de fotbal, baschet sau tenis.

Potrivit noului studiu, care a inclus date din 163 de ţări şi teritorii, persoanele cu vârste de peste 60 de ani sunt mai puţin active decât cele mai tinere. Deşi ţările occidentale cu venituri mari par să reducă treptat ratele de inactivitate (28% din populaţie în 2022), ele sunt în continuare în afara graficului.

Adunarea Mondială a Sănătăţii a stabilit drept obiectiv global o reducere cu 15% a activităţii fizice insuficiente în perioada 2010-2030. „Inactivitatea fizică este o ameninţare tăcută asupra sănătăţii globale, contribuind semnificativ la povara reprezentată de bolile cronice„, a declarat Rudiger Krech, director OMS pentru promovarea sănătăţii. Panagiota Mitrou, directoare de cercetare, politici şi inovaţie în cadrul World Cancer Research Fund, a subliniat importanţa măsurilor pentru încurajarea activităţii fizice.