Reclamă

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a anunțat că, pentru prima dată în istorie, se prognozează o scădere a înmatriculărilor vehiculelor electrice în România față de anul precedent. Conform datelor furnizate, reducerea ecotichetelor Rabla Plus și impunerile Uniunii Europene privind taxele compensatorii la importurile de vehicule electrice din China sunt principalele cauze ale acestei situații.

Piața vehiculelor „electrificate”, totuși, nu va stagna complet și se va înregistra un avans datorită interesului crescut pentru vehiculele hibride. APIA a ajustat prognoza inițială din ianuarie 2024, ținând cont de modificările economice și legislative din primele șase luni ale anului.

Despăgubirile pentru vehiculele cu motive de poluare au scăzut la jumătate, iar Uniunea Europeană a impus taxe compensatorii importurilor de vehicule electrice din China pentru protejarea industriei auto europene. Aceste schimbări au influențat în mod semnificativ dinamica pieței auto din România.

Totuși, previziunile APIA pentru anul 2024 indică o creștere moderată a pieței de autovehicule noi înmatriculate, de doar 5,3% comparativ cu anul 2023, apropiindu-se de cifrele din 2019. Se estimează că autoturismele vor menține o pondere de 84% din totalul înmatriculărilor, cu aproximativ 150.000 de unități comercializate.

Pe tipuri de combustibil, autoturismele pe benzină sunt așteptate să crească cu 4% față de anul precedent, ajungând la o pondere de 62% din totalul pieței. În schimb, autoturismele cu motoare diesel vor cunoaște o scădere de 2,6%, deținând astfel doar 12% din totalul înmatriculărilor.

În ceea ce privește vehiculele electrice (BEV), APIA preconizează o scădere de 18% a înmatriculărilor față de anul precedent. În schimb, vehiculele hibride cu sursă de încărcare externă (PHEV) vor înregistra o creștere de 9,7%.

Piața auto din România în 2024 va continua să evolueze, deși cu ritmuri diferite pentru diferite tipuri de vehicule. Prognozele arată că, în ciuda provocărilor economice și legislative, există încă un interes semnificativ pentru tehnologiile de propulsie hibridă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro