Cancelarul german Olaf Scholz a întâmpinat critici vehemente din partea opoziției conservatoare din Germania, care a declarat sâmbătă că prin apelul său telefonic către președintele rus Vladimir Putin, cancelarului a facilitat „propaganda” Moscovei. Faptele au fost relatate de agenția de presă AFP și preluate de Agerpres.
Jurgen Hardt, purtătorul de cuvânt pe politică externă al partidului conservator CDU, a declarat pentru postul de radio german Deutschlandfunk că Putin percepe apelul telefonic al lui Scholz mai degrabă ca un semn de slăbiciune decât de forță. „Scholz a contribuit la un „succes propagandistic” al Kremlinului, acționând astfel din motive de politică internă germană”, a adăugat Hardt.
Vineri, cancelarul a avut o discuție telefonică de o oră cu Vladimir Putin, aceasta fiind prima lor conversație directă din ultimii doi ani. Dezechilibrul coaliției guvernamentale survenit săptămâna trecută determină pe Olaf Scholz să candideze la alegerile de anul viitor programate pentru februarie. Potrivit ultimelor sondaje, partidul social-democrat SPD al cancelarului este cotat cu 15% din voturi, situându-se mult în spatele CDU/CSU care are 32%.
Jurgen Hardt a mai acuzat că Scholz „a vrut să arate în primul rând acasă, în Germania, că el este adeptul negocierilor și al dialogului”. În timpul conversației telefonice, cancelarul a îndemnat Rusia să demonstreze „dorința de a începe negocierile cu Ucraina pentru o pace justă și durabilă”, conform unui comunicat emis de guvernul de la Berlin.
Cotidianul german Der Spiegel, citând surse guvernamentale, a informat că cancelarul a intenționat să îl „confrunte” pe Putin cu realitățile războiului și cu criticile aduse de țări asupra Rusiei. Totuși, Jurgen Hardt a insistat că apelul nu a produs efectul scontat asupra lui Putin, susținând că liderul rus înțelege „doar semnale de forță”, cum ar fi amenințarea cu un sprijin militar sporit pentru Ucraina. De asemenea, Scholz „nu a adus nicio propunere nouă concretă și nici nu a stabilit un așa-zis ultimatum”, a mai spus Hardt.
Conversația telefonică a provocat indignare la Kiev, care o consideră „o încercare de a liniști” Moscova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat că acțiunea cancelarului a deschis o „cutie a Pandorei”. În apărarea cancelarului, secretarul general al SPD, Matthias Miersch, a susținut că este esențial să se facă progrese diplomatice în conflictul din Ucraina.
Este de menționat că Germania rămâne cel de-al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev după Statele Unite, deși a evitat să trimită arme cu rază lungă de acțiune pentru a preîntâmpina o escaladare a conflictului.