Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat ţărilor occidentale intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei și sprijinirea Ucrainei în consolidarea apărării antiaeriene, similar cu modelul Israelului, în fața agresiunii ruse. Zelenski a evidenţiat necesitatea unei reacţii ferme pentru a opri furnizarea de componente critice către Rusia, care contribuie la producerea de rachete și drone folosite în atacurile împotriva Ucrainei.

Zelenski a menționat într-un discurs video că fiecare rachetă care a lovit Ucraina conținea componente din alte țări, importate prin vecinătățile Rusiei, subliniind că acest flux poate și trebuie oprit. Sprijinul actual acordat Ucrainei de către aliații săi este considerat insuficient, cu impact direct asupra încrederii armatei ruse în successul atacurilor sale.

În ciuda apelurilor repetate, Ucraina se confruntă cu atacuri aeriene masive din partea Rusiei, având nevoie urgentă de sisteme de apărare antiaeriană avansate pentru a-și proteja infrastructura critică și civilii. Preşedintele ucrainean a comparat eficacitatea sistemului de apărare antiaeriană al Israelului, care a reușit să intercepteze aproape toate dronele și rachetele iraniene, ca exemplu de unitate și eficacitate în apărare.

Recent, atacurile rusești asupra Ucrainei s-au intensificat, în special în orașul Harkov și alte zone, provocând victime civile și distrugând infrastructura. În acest context, Germania a anunțat trimiterea unui sistem antirachetă Patriot și a unui sistem IRIS-T către Ucraina, iar Kievul asteaptă primele avioane de luptă F-16 promise de aliați.