Președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eșanu, a făcut o nouă declaraţie uluitoare prin care prezintă modul hilar de dotare cu mijloace de protecție a personalului medical. Medicul de la Ambulatorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a spus totul fără nicio reţinere.

Ce declară Eşanu

„Medicii sunt expuși fără să primească un echipament corespunzător și nu putem face față atâta vreme cât singurul echipament pe care ni-l pune la dispoziție conducerea instituției sunt niște măști de hârtie și acelea în număr limitat. Am primit în 22 martie 5 măști, pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecție primit. Nu se știe când vom primi altele. Problema este că noi stăm zilnic față în față cu pacienții și vorbim cu ei și nu avem de unde să știm dacă sunt infectați sau nu. Nu mi se pare corect să expui personalul medical pentru că dacă ne vom contamina împreună cu pacienții, situația va deveni gravă și nu va mai avea cine să acorde asistență populației, iar sistemul va intra în colaps. Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii din linia întâi sunt trimiși la luptă împotriva coronavirusului fără arme”, a spus Eșanu.

O mască se poartă doar 3 ore

„În mod normal o mască trebuie schimbată la 3 ore, nu să primești 5 măști pe un anumit timp. Noi o purtăm toată ziua pentru că nu știm dacă vom primi și altele. Protecția este aproape zero. Eu m-am rugat de colegi medici de familie care mi-au dat o cutie de măști”, a mai spus președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Personalul medical din spitale nu a fost testat de COVID din lipsă de teste

„Situația reală este că nu avem teste și nu avem echipamente, ci doar promisiuni. Mi-e teamă că dacă vom începe o testare pe bune, în masă, așa cum recomandă OMS, vom vedea un tablou mult diferit de cel care este expus în mod oficial. Mi-e groază de acest lucru. Îngrijorarea noastră este că nu avem echipamente și teste suficiente pentru personalul medical”, a mai spus Victor Eșanu.